Attieksmes pret sērām saistība ar līdzjūtību pret sevi - Zaremba, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt saikni starp attieksmēm pret sērām, līdzjūtības pret sevi komponentiem un zaudējuma raksturlielumiem. Kā arī noskaidrot, vai pastāv atšķirības sēru izpausmēs atkarībā no zaudējuma raksturlielumiem indivīdiem, kas piedzīvoja tuva cilvēka zaudējumu. Šajā pētījumā piedalījās 110 respondenti vecumā no 19 līdz 57 gadiem, kuri piedzīvoja tuva cilvēka zaudējumu. Pētījumā izmantotās: “Iejūtības pret sevi skala” (Neff, 2003b); “Traumatisko sēru aptauja” (Boelen & Smid, 2017). Pētījumā tika atklāts, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp norobežošanās, pārņēmtību un sēru simptomiem, kā arī prognozētu tuvinieka nāvi, zaudētā cilvēka vecumu un adaptīvāku sērošanu. Turklāt tika atklātas statistiski nozīmīgas atšķirības starp izjusto tuvību, uztvērto zaudējuma smagumu un traumatisko sēru simptomiem.

The purpose of this study is to explore the relationship between attitudes toward bereavement, components of self-compassion, and bereavement aspects. Also, to find out whether there are differences in attitudes toward bereavement depending on the bereavement aspects in individuals who have experienced the loss of a loved one. 110 respondents aged 19 to 57 who have experienced the loss of a loved one took part in this study. "Self – Compassion scale" (Neff, 2003b); “The Traumatic Grief Inventory” (Boelen & Smid, 2017) were used in the study. The results of research revealed that there were statistically significant relationships between isolation, overidentification, and grief symptoms, as well as predicted death of a loved one, age of the bereaved, and more adaptive grieving. In addition, only statistically significant differences were found between perceived closeness, perceived severity of loss, and traumatic bereavement symptoms.
Associations Between Grief Attitudes and Self-Compassion
Keywords: Psiholoģija; sēras; attieksmes pret sērām; sēru izpausmes; līdzjūtība pret sevi; zaudējuma raksturlielumi