Uztura režīma saistība ar glikēmijas kontroli un ķermeņa svaru 2. tipa cukura diabēta pacientiem - Gruntmane, Anna Marija (Latvijas Universitāte, 2020)
Iepriekš veiktie pētījumi ir norādījuši ēšanas laika lomu glikozes un insulīna metabolismā, kas būtiski ietekmē 2. tipa cukura diabēta pacientus. Cirkadiānā ritma teorija, norāda uz dienas ritma, ieskaitot ēšanas laika, nozīmi metaboliskajos procesos organismā . Novirzes cirkadiānajā ritmā, piemēram, kā vēlas vakariņas, ēšana nakts laikā, brokastu izlaišana u.c., tiek uzskatīti par faktoriem, kas palielina gan aptaukošanās, gan 2. tipa cukura diabēta risku. Darba mērķis ir noskaidrot uztura režīma paradumus 2. tipa cukura diabēta pacientiem un to saistību ar glikēmijas režīma kontroli un ķermeņa svaru. Maģistra darba teorētiskajā daļā atspoguļota informācija par ēšanas laika saistību ar glikozes metabolismu, ķermeņa svaru un cirkadiānā ritma lomu 2. tipa cukura diabēta pacientiem. Praktiskajā daļā ar anketēšanas metodi tika noskaidroti uztura režīma paradumi, glikēmijas režīma kontrole un ķermeņa svars 2. tipa cukura diabēta pacientiem. Pētījumā tika iekļauti 51 respondents, kuriem diagnosticēts 2. tipa cukura diabēts. Pētījuma rezultāti norāda uz korelācijām starp uztura paradumiem un glikēmijas režīma kontroli, kā, piemēram, vēlākam vakariņu laikam ir saistība ar biežāku hiperglikēmiju pēc ēšanas, hiperglikēmiju tukšā dūšā un glikozes līmeņa svārstībām, savukārt vēlākām brokastīm - ar hiperglikēmiju tukšā dūšā un pēc ēšanas, bet vēlākām pusdienām ar glikozes līmeņa svārstībām. Taču ķermeņa svara netika atrasta būtiska saistība ar glikēmijas režīma kontroli un ēšanas laikiem. Kā arī tika saskatīt saistība miega un nomoda režīmam ar glikēmija režīmu un ēšanas paradumiem. Turpmākus pētījumus, kas iekļautu lielāku respondentu skaitu būtu nepieciešams veikt, lai izvērtētu korelāciju būtiskumu. Atslēgas vārdi: uzturs, hrono – uzturs, 2. tipa cukura diabēts, glikēmijas kontrole, cirkadiānais ritms

SUMMARY Previous studies have showed the role of meal timing in glucose and insulin metabolism, which significantly affects type 2 diabetes patients. The theory about circadian rythm, gives importance to daily rythm, including meal time, for proper functioning of the metabolism. Disruptions in circadian rythm, for example, late dinner, eating at night, breakfast skipping etc., are considered as factors, that increase the risk of obesity and type 2. diabetes. The aim of this study is to find out diet regime patterns in type 2 diabetes population and their relation to glycemic control and body weight. In the theoretical part of the study, information about meal time, and it’s relation to glycemic control ,glucose metabolism, body weight and the role of circadian rythm in type 2 diabetes patient population was reflected. In the practical part of the study, the diet regime patterns, glycemic control and body weight was established with the help of a questionnaire method. There were 51 respondents included in the study, who had previously been diagnosed with type 2 diabetes. The results of the study showed correlations between diet patterns and glycemic control, for example later dinner time was associated with more frequent postprandial hyperglycaemia, morning hyperglycaemia and glucose level fluctuations. Later breakfast time was associated with postprandial and morning hyperglycaemia, but later lunch time with glucose level fluctuations. There were no correlations found between body weight and glycaemic control or meal timing. A relation between sleep and wake time was found with glycaemic control and meal timing. Further studies with wider range of participants should be done, to evaluate the significance of the correlations. Keywords : nutrition, chrono – nutrition, type 2. diabetes , glycemic control, circadian rythm
Diet regimen relation to glycemic control and body weight in type 2. diabetes patients
Keywords: Medicīna; uzturs; hrono-uzturs; 2.tipa cukura diabēts; glikēmijas kontrole; cirkadiānais ritms