Agresijas, emocionālā intelekta un stoicisma saistība 20-25 un 30-35 gadus veciem vīriešiem un sievietēm - Gaitniece-Putāne, Anda (Latvijas Universitāte, 2008)
Anotācija Disertācijas nosaukums ir „Agresijas, emocionālā intelekta un stoicisma saistība 20-25 un 30-35 gadus veciem vīriešiem un sievietēm”. Šī pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp agresiju, emocionālo intelektu un stoicismu 20-25 gadus un 30-35 gadus veciem respondentiem un noskaidrot vai emocionālais intelekts un stoicisms spēj prognozēt agresivitāti. Pētījumā piedalījās 381 respondenti: 88 vīrieši vecumā no 20 - 25 gadiem, 91 vīrieši vecumā no 30-35 gadiem, 96 sievietes vecumā no 20-25 gadiem un 106 sievietes vecumā no 30-35 gadiem. Respondenti pārstāv dažādas sociāli – ekonomiskās grupas. Tika izmantoti sekojoši instrumenti: Agresijas aptauja (Aggression Questionnaire, Buss & Perry, 1992), Bar-On Emocionālā intelekta aptauja (BarOn Emotional Quotient Inventory ( EQ-i), Bar-On, 1999), Stoicisma aptauja (The Liverpool Stoicism Scale, Wagstaff & Rowledge, 1995). Rezultāti rāda, ka visām četrām pētamājām grupām saistības ir līdzīgas - jo augstāki ir kopējās emocionālā intelekta un tā faktoru rādītāji, jo zemāka ir vispārējā agresija, naidīgums un dusmas un, ar atsevišķiem izņēmumiem, arī fiziskā agresija. Stoicisms ir pozitīvi saistīts ar emocionālā intelekta Interpersonālo faktoru un, iespējams, ka tas var iekļauties emocionālā intelekta modelī kā viena no tā sastāvdaļām. Tādējādi uz emocionālo intelektu un stoicismu var raudzīties kā uz agresijas pretmetu jeb kontrolētāju. Atslēgas vārdi: Agresija, emocionālais intelekts, stoicisms

Abstract The title of dissertation is “Relationship of aggression, emotional intelligence and stoicism for men and women in age of 20-25 and 30-35”. The aim of this study was to explore a correlation between aggression, emotional intelligence and stoicism for respondents in age of 20-25 and 30-35 and find out if the emotional intelligence and stoicism can predict aggression. A total of 381 respondents took part in the study, including 88 men in the age group of 20-25; 91 men in the age group of 30-35; 96 women in the age group of 20-25 and 106 women in the age group of 30-35. The respondents came from different socio-economic groups. The following instruments were used: the Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992), the Bar-On Emotional Quotient Inventory (Bar-On, 1999) and the Liverpool Stoicism Scale (Wagstaff & Rowledge, 1995).   The results demonstrated a similarity of correlation between all four groups – the higher the general emotional intelligence and its factors are, the lower the general aggression, hostility, anger and, with some exceptions, also the physical aggression is. Stoicism is positively related to the Interpersonal factor of emotional intelligence and probably can be adapted in the model of emotional intelligence as one of it’s components. In this context it is possible to view the emotional intelligence and stoicism as being the opposite of aggression or a controller of aggression. Key words: Aggression, Emotional Intelligence and Stoicism
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Psiholoģija