Daudzkomponentu, pseido-bināro BixTeySez, nanostrukturēto termoelektrisko materiālu sintēze - Bicons, Roberts (Latvijas Universitāte, 2016)
Daudzkomponentu, pseido-bināro BixTeySez, nanostrukturēto termoelektrisko materiālu sintēze. Bicons R., zinātniskie vadītāji, asoc. prof. Dr. chem. Erts D., vadošā pētniece Dr. phys. Andžāne J. Bakalaura darbs, 35 lappuses, 25 attēli, 5 tabulas, 22 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota literatūra par bismuta selenīdu, to un daudzkomponentu, pseido-bināro BixTeySez savienojumu sintēzes metodēm. Stehiometriska bismuta selenīda un daudzkomponentu, pseido-bināro savienojumu sintēze tika balstīta uz Latvias Universitātes Ķīmiskās fizikas institūtā izstrādātas Bi2(Se, Te)3 nanostruktūru bezkatalizatora fizikālo tvaiku nogulsnēšanas sintēzes metodes. Optimizējot šo metodi pseido-bināro savienojumu iegūšanai, darba gaitā tika sintezēti daudzkomponentu nanostrukturēti pārklājumi Bi1,96Se2,06 Te0,98 un Bi1,89Te1,68Se1,43. Iegūto pārklājumu struktūras, morfoloģija un ķīmiskie sastāvi tika noteikti ar elektronu mikroskopijas un enerģiju dispersās spektroskopijas metodēm. Iegūto pārklājumu elektriskās termoelektriskās īpašības tika noteiktas un salīdzinātas ar standarta metodi, ar sintezētā stehiometriska Bi2Se3 nanostrukturēta pārklājuma īpašībām.

Synthesis of multicomponent, pseudo-binary BixTeySez, nano-structured thermoelectric materials. Bicons R., scientific supervisor asoc. prof. Dr. chem. Erts D., Leading researcher Dr. phys. Andžāne J. Bachelor thesis, 35 pages, 25 figures, 5 tables, 22 literature references, 2 appendices. In Latvian. This paper summarises methods used for synthesis of Bismuth selenide and their multi-component, pseudo-binary compounds. The synthesis of Bismuth selenide and multi-component pseudo-binary compounds was based on Bi2(Se, Te)3 method developed at the University of Latvia, Institute of Chemical Physics. During the process of optimising this method for the generation of pseudo-binary compounds, synthesis of multi-component nano-structured layers Bi1,96Se2,06 Te0,98 and Bi1,89Te1,68Se1,43 took place. The structures, morphology and chemical contents of the newly developed layers were analysed using electron microscopy and energy disperse spectroscopy. Electrical and thermoelectrical characteristics of these newly developed layers were determined and compared using the standard method - by applying the characteristics of synthesised stoichiometric Bi2Se3 nano-structured coating properties.
Synthesis of pseudo-binary multicomponent, BixTeySez, nano-structured thermoelectric materials
Keywords: Ķīmija; BISMUTA SELENĪDS; PSEIDO-BINĀRIE SAVIENOJUMI; TOPOLOĢISKIE DIELEKTRIĶI; TERMOELEKTRISKAIS EFEKTS; STEHIOMETRIJA