3 - 4 gadīgu bērnu patstāvības sekmēšana pirmsskolā - Lučinska, Marina (Latvijas Universitāte, 2019)
Kvalifikācijas darba tēma: “3 - 4 gadīgu bērnu patstāvības sekmēšana pirmsskolā”. Pētnieciskā darba mērķis: “Pētīt 3 – 4 gadīgu bērnu patstāvības sekmēšanu pirmsskolas pedagoģiskajā procesā”. Savā kvalifikācijas darba pirmajā daļā darba autore aplūkojusi jēdzienu patstāvība un patstāvības veidošanos 3 – 4 gadīgiem bērniem dažādu pedagogu un psihologu skatījumā. Otrajā daļā darba autore raksturojusi bērnu patstāvību pirmsskolā, kā tiek izveidota vide un iekārtoti mācību centri, kā arī metodes un paņēmieni bērnu patstāvības veicināšanai. Savukārt trešajā - pētnieciskajā daļā darba autore empīriski pētīja, kā sekmēt 3 – 4 gadīgu bērnu patstāvību gan parastā vidē, gan īpaši iekārtotā vidē (mācību centri). 3 – 4 gadīgu bērnu patstāvība pirmsskolā saistībā ar pašapkalpošanās iemaņām, pašiniciatīvu un paškontroli gan īpaši iekārtotā vidē gan parastajā vidē tiks sekmēta, ja skolotājs ņems vērā bērnu vecumposmu attīstību, likumsakarības, vajadzības, intereses, bērnu pieredzi, spējas. Lai labāk sekmētu patstāvību, skolotāja bērnus vēros, izvērtēs, uzklausīs, demonstrēs, sniegs papildus komentārus un skaidrojumus. Atslēgas vārdi: Patstāvība, patstāvības kritēriji – pašapkalpošanās iemaņas, paškontrole, pašiniciatīva, patstāvības sekmēšana. bērns, vide (mācību centri). Kvalifikācijas darba apjoms: 54 lpp., darbā iekļautas 3 tabulas, 9 attēli, izmantoti 32 literatūras avoti.

Qualification work theme: “Promoting of Self – Dependency of 3 – 4Year Old Children in Preschool. The goal of the qualification paper is to investigete the facilitation of self-dependency of 3 4 year old children in preschool in the pedagogical process. In the first chapter of her qualification paper the author has examined the term of self-dependency and its formation in 3 4 year old children from the point of view of various educators and psychologists. In the second chapter the author has described the self-dependency in preschool, the ways to organise the environment and to set up learning centres as well as the methods and techniques for the development of self-dependency of children. In the third chapter, the research part, the author has studied empirically how to facilitate the self-dependency of 3 4 year old children both in usual environment as well as in especially organised environment (learning centres). Self-dependency of 3 4 year old children in preschool in connection with self-service skills, one’s own initiative and one’s own control will be facilitated both in especially organized environment and in usual environment provided that the teacher takes into account the development of age groups, regularities, needs, interests, the experience and abilities of the children. In order to facilitate self-dependency, the teacher will observe the children, assess, listen to them, demonstrate, offer additional comments and explanations. Key words: self dependency, criteria of self dependency – self service skills, self-control, own initiative, facilitation of self-dependency, child, environment (learning centres). The volume of the qualification paper is 54 pages, the paper includes 3 tables, 9 figures, 32 literature sources have been used.
Promoting of Self - Dependency of 3 - 4 Year Old Children in Preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Patstāvība; Pašapkalpošanās iemaņas; Paškontrole; Pašiniciatīva; Patstāvības sekmēšana