Ideoloģiskie jautājumi filmas "Es visu atceros, Ričard!" apspriešanā (1957-1966) - Laidiņš, Miks (Latvijas Universitāte, 2012)
Rīgas kinostudijas 1966. gada mākslas filma „Es visu atceros, Ričard!” bija pirmais Padomju Latvijas kino autoru mēģinājums pievērsties sarežģītai un pretrunīgi vērtētai vēstures tēmai – jautājumam par latviešu leģionāriem Otrajā Pasaules karā. Vienlaikus filma Otro Pasaules karu netieši attēlo kā latviešu tautas traģēdiju, parādot, cik dažādi ir izvērtušies tajā attēloto latviešu jauniešu likteņi. Dažādu iemeslu dēļ ietekmīgas LPSR institūcijas un amatpersonas panāca to, ka filmā tika izdarītas izmaiņas, kurām vajadzētu mainīt filmas nepieņemamo idejisko skanējumu un, galu galā, filma Padomju Latvijas kinoteātros tika izrādīta tikai neilgu laiku. Šajā darbā ir apskatīta „Es visu atceros, Ričard!” tapšanas gaita, izmaiņas filmas scenārijā, labojumi, kurus filmas veidotāji bija spiesti ieviest pēc ietekmīgu institūciju un amatpersonu norādījumiem, ar mērķi izpētīt, kas konkrēti LPSR elitei šajā filmā likās tik nepieņemams, lai tā censtos filmas izrādīšanu ierobežot.

Riga Film Studio's film „I Remember Everything, Richard!” (1966) was the first attempt of Soviet Latvian film producers to focus on a complicated and controversial theme – the question of the Latvian legionnaires in World War II. At the same time this film indirectly depicts World War II as a tragedy for the Latvian nation by showing how differennt the fates of the main heroes had become after the war. Due to different circumstances influential authorities and officials of the Latvian SSR demanded many changes and improvements to be made that were supposed to change the unacceptable ideological sounding of the film and even after these changes were made the film was showed in some cinemas of the Latvian SSR for only a limited period of time. This work is focused on analyzing the development process of the film, changes in the script and improvements that developers of the film were forced to make following the instructions of influential authorities and officials with purpose to investigate what exactly the elite of the Latvian SSR found so inacceptable in the film that it tried to apply restrictions on the release of it.
Ideological issues during consultation of film "I Remember Everything, Richard!" (1957-1966)
Keywords: Vēsture