Dabisko krāsvielu no izvēlēto Latvijā augošu koku mizām iegūšana un raksturošana - Beikmane, Laima (Latvijas Universitāte, 2021)
Dabisko krāsvielu no izvēlēto Latvijā augošo koku mizām iegūšana un raksturošana. Beikmane L., darba vadītāja vadošā pētniece Dr. Chem. Liāna Orola, konsultante pētniece Mg. Chem. Valda Valkovska. Maģistra darbs. 66 lappuses, 38 attēli, 26, tabulas, 71 literatūras avots, 5 pielikumi. Latviešu valodā Literatūras apskatā apkopota informācija par dabiskajām krāsvielām, to izcelsmi un iedalījumu, pētīšanas metodēm. Aprakstīta informācija par melnalkšņa (Alnus glutinosa), baltalkšņa (Alnus incana), parastā ozola (Quercus robur), nokarenā bērza (Betula pendula) un parastās ievas (Prunus padus) koku mizās atrodamajiem krāsvielu savienojumiem un to ekstrakcijas metodēm. Darbā praktiski ar 2 ekstrakcijas metodēm iegūti un pētīti visu izvēlēto koku mizu ūdens ekstrakti, kā arī ar 4 dažādiem šķīdinātāju maisījumiem veikta krāsvielu ekstrakcija no šajos koku mizu ekstraktos krāsotiem vilnas dzijas paraugiem. Koku mizu un dzijas paraugu krāsvielu ekstrakti analizēti izmantojot augstefektīvās šķidrumu hromatogrāfijas (HPLC) un masspektrometrijas (MS) analīzes metodes.

Obtaining and characterizing natural dyes from the bark of selected trees growing in Latvia. Beikmane L.,supervisor leading researcher Dr. Chem. Liana Orola, Consultant Researcher Mg. Chem. Valda Valkovska. Master's Thesis. 66 pages, 38 figures, 26 tables, 71 references, 5 appendices. Latvian Language The literature review summarizes information on natural dyes, their origin and classification, research methods. Information on the color compounds and extraction methods found in the bark of black alder (Alnus glutinosa), white alder (Alnus incana), oak (Quercus robur), silver birch (Betula pendula) and bird cherry (Prunus padus) is described. In the work, water extracts of all selected tree bark were obtained and studied practically with 2 extraction methods, as well as with 4 different solvent mixtures intended for color extraction from wool yarn samples dyed in these tree bark extracts. Analysis of dye extracts from bark and wool yarn samples using high-performance liquid chromatography (HPLC) and masspectrometry (MS) analysis methods.
Obtaining and characterizing natural dyes from the bark of selected trees growing in Latvia
Keywords: Ķīmija; DABISKĀS KRĀSVIELAS; MELNALKSNIS; BALTALKSNIS; PARASTAIS OZOLS; KRĀSVIELU EKSTRAKCIJA