Procesuālās sankcijas kriminālprocesā - Labinska, Anna Franciska (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā “Procesuālās sankcijas kriminālprocesā” sniegts ieskats jautājumos par procesuālo sankciju tiesisko regulējumu Latvijas Republikā un ārvalstīs, par šī tiesību institūta piemērošanas praksi un problemātiku. Darba mērķis ir noskaidrot, vai pašreizējais Kriminālprocesa likumā ietvertais procesuālo sankciju regulējums ir pietiekami efektīvs un nodrošina tādu kriminālprocesa kārtību, kas panāk efektīvu Krimināllikuma normu piemērošanu un krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu bez neattaisnotas iejaukšanās personas dzīvē. Pētījuma rezultātā autore konstatē, ka pašreizējais kriminālprocesuālo sankciju regulējums Latvijas Republikā ir pietiekami efektīvs, skaidrs un samērīgs, un tajā nav nepieciešams veikt izmaiņas, bet, lai nodrošinātu efektīvāku un netraucētu kriminālprocesa norisi, praksē būtu nepieciešams biežāk un aktīvāk izmantot jau esošās procesuālās sankcijas.

The master's thesis “Procedural sanctions in criminal procedure” provides an insight into the issues of the legal regulation of procedural sanctions in the Republic of Latvia and abroad, the practice and problems of application of this institute of law. The aim of the work is to find out whether the current regulation of procedural sanctions included in the Criminal Procedure Law is sufficiently effective and ensures such a procedure of criminal procedure that achieves effective application of Criminal Law norms and fair settlement of criminal relations without unjustified interference in a person's life. As a result of the research, the author states that the current regulation of criminal procedural sanctions in the Republic of Latvia is sufficiently effective, clear and proportionate, and it is not necessary to make changes in it, but in order to ensure more efficient and smooth conduct of criminal proceedings, it would be necessary to use existing procedural sanctions more frequently and actively.
Procedural sanctions in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; procesuālās sankcijas; tiesiskais regulējums; procesuālo sankciju piemērošana praksē