Endovaskulārās transvenozās šuntēšanas efektivitāte femorālās artērijas oklūziju ārstēšanā - Hlebins, Naums Davids (Latvijas Universitāte, 2019)
Ievads PQ Bypass DETOUR procedūra ir jauna, pētnieciska pieeja pilnīgi perkutānai femoropopliteālajai šuntēšani. Radiologrāfiskajā kontrolē stenti tiek ievietoti no popliteālās artērijas femorālajā vēnā un no femorālās vēnas virspusējā femorālajā artērijā caur divām atsevišķām anastomozēm – tiek veikta endovaskulārā transvenozā šuntēšana (ETŠ) ar ePTFE stentu. Pētījuma mērķis Pētījuma mērķis ir demonstrēt, ka ETŠ stentam ir līdzīga caurejamība kā ķirurģiskajā femoropoplitēlajā šuntēšana (ĶFŠ) izmantotai autovēnai vai sintētiskajai protēzei. Metodes Tiek apkopoti dati no 86 pacientiem ar perifērisko artēriju slimību un garām femorālās artērijas oklūzijām. Pacienti tika sadalīti divās grupās (šuntēšana virs ceļa): ETŠ (n = 50) un ĶFŠ (n = 36). Prism v.8.0.2. (GraphPad Software Inc., La Jolla, Calif.) Rezultāti Vidējais vecums bija 63.42 ± 6.85 (92% vīriešu) (ETŠ) un 67.11 ± 7.75 (78% vīriešu) (ĶFŠ) (p = 0.041). Procedūras garums bija 1.71 ± 0.83 h un 1.68 ± 0.53 h, respektīvi (p = 0.866). Bojājuma garumi bija attiecīgi 24.0 ± 7.61 cm un 22.41 ± 9.69 cm (p = 0.397). Biežākās Rezerforda kategorijas bija 2 un 3 ar 89.20% ETŠ grupā un 64.50% ĶFŠ grupā (p = 1.0). 1 gada laikā primārā caurejamība (PC) bija 76.0% un 91.4%, respektīvi (Log-ranga testa p = 0.072, Risku Attiecība (RA) 2.99). 2 gadu laikā PC bija attiecīgi 57.6% un 80.0% (Log-ranga testa p = 0.094, RA 2.48). 1 gada laikā brīvība no klīniski noteiktās mērķa bojājuma atkārtotās revaskularizācijas (KNMBAR) bija 82.0% un 91.4%, respektīvi (Log-ranga testa p = 0.241; RA 2.13), 2 gadu laikā brīvība no KNMBAR bija attiecīgi 63.6% un 80.0% (Log-ranga testa p = 0.215; RA 2.00). 1 gada laikā potītes/augšdelma indekss (PAI) uzlabojās no 0.62 ± 0.13 līdz 0.89 ± 0.23 (ETŠ) un no 0.59 ± 0.15 līdz 0.88 ± 0.19 (ĶFŠ) (p = 0.842), 2 gadu laikā PAI uzlabojās attiecīgi no 0.59 ± 0.14 līdz 0.92 ± 0.16 un no 0.58 ± 0.10 līdz 0.90 ± 0.17 (p = 0.838). 1 gada laikā visbiežākais Rezerforda kategorijas (RK) visbiežāk uzlabojās par 3 kategorijām ETŠ grupā un par 1 un 2 kategorijām ĶFŠ grupā (attiecīgi 38.89% un 36.11%) (p < 0.0001). 2 gadu laikā RK visbiežāk uzlabojās par 3 kategorijām ETŠ grupā (75.76%) un par 2 kategorijām ĶFŠ grupā (35%) (p < 0.0001). Secinājumi •ETŠ nebija sliktāka par ĶFŠ PC un brīvības no KNMBAR ziņā garu femorālās artērijas oklūziju ārstēšanā laika posmā līdz pat 2 gadiem. •PQ Bypass ir pirmā reāli klīniski pielietojama endovaskulāra ārstēšanas metode pacientiem ar garām femorālās artērijas oklūzijām. •Ir nepieciešams iesaistīt vairāk pacientus pētījumā, lai izvērtētu šo inovatīvo metodi un uzlabotu pētījuma kvalitāti.

Introduction The PQ Bypass DETOUR System is a novel, investigational approach to fully-percutaneous femoral-popliteal bypass. Using fluoroscopic guidance, a series of stent grafts are deployed from the popliteal artery into the femoral vein, and from the femoral vein into the superficial femoral artery through two independent anastomoses - endovascular transvenous bypass (ETB) is performed. Aim of the study The aim of this study is to demonstrate that the ETB stent provides equal patency rates compared to the autovein or synthetic prosthesis used surgical femoral-popliteal bypass (SFB). Methods Data from 86 patients with peripheral artery disease and long femoral occlusions were collected. The patients were separated in 2 treatment arms (bypass above-the-knee): ETB (n = 50) and SFB (n = 36). A retrospective review was performed. All statistical analyses were performed in IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0 (IBM Corp., Armonk, N.Y., USA) and Prism v.8.0.2. (GraphPad Software Inc., La Jolla, Calif.). Results The mean age was 63.42 ± 6.85 (92% of men) (ETB) un 67.11 ± 7.75 (78% of men) (SFB) (p = 0.041). The operations’ lengths were 1.71 ± 0.83 h and 1.68 ± 0.53 h, respectively (p = 0.866). The mean lesion length was 24.0 ± 6.22 cm with 22.41 ± 9.69 with no difference between the groups (p = 0.573). The most frequent baseline Rutherford categories were 2 and 3 with 89% in ETB and 64.50% in SFB (p = 1.0). At 1 year the primary patency rates (PPR) were 76.0 % (n = 50) and 91.4 % (n = 36) and (Log-rank test, p = 0.072; HR 2.99), at 2 years they were 57.6 % (n = 33) and 80.0 % (n = 20), respectively (Log-rank test, p = 0.094; HR 2.48). The freedom from clinically-driven target lesion revascularization (CD-TLR) at 1 year was 82.0 % and 91.4 %, respectively (Log-rank test, p = 0.241; HR 2.13), at 2 years it was 63.6 % and 80.0 %, respectively (Log-rang test, p = 0.215; HR 2.00). At 1 year the ankle-brachial index improved from 0.62 ± 0.13 to 0.89 ± 0.23 (ETB) and from 0.59 ± 0.15 to 0.88 ± 0.19 (SFB) (p = 0.842), at 2 years it improved from 0.59 ± 0.14 to 0.92 ± 0.16 and from 0.58 ± 0.10 to 0.90 ± 0.17, respectively (p = 0.838). At 1 year the Rutherford category (RC) most frequently improved by 3 categories in ETB group (74 %) and by 1 and 2 categories in SFB group (38.89% and 36.11%, respectively) (p < 0.0001). At 2 year the most frequent improvement of the RC was by 3 categories in ETB group (75.76%) and by 2 in SFB group (35%) (p < 0.0001). Conclusions •PQ Bypass was non-inferior to surgical bypass in terms of the PPR and freedom from CD-TLR in treating long femoral lesions up to 2 years •PQ Bypass is the first feasible endovascular treatment option for the patients with long lesions •More studies are needed to evaluate this new innovative method
Efficacy of the endovascular transvenous bypass in treatment of lesions of the femoral artery
Keywords: Medicīna; PQ; Bypass; ETŠ; ĶFŠ; Primārā caurejamība