Cilvēka bokavīrusa iesaiste dziļāko elpceļu slimību un akūta gastroenterīta patoģenēzē hospitalizētiem bērniem - Vilmane, Anda (Latvijas Universitāte, 2016)
Dziļāko elpceļu slimības un akūts gastroenterīts ir galevnais cēlonis bērnu saslimšanai un mirstībai visā pasaulē. Arī Latvijas bērnu populācijā šīs slimības ir bieži sastopamas, tomēr ne vienmēr ir zināms šo slimību etioloģiskais aģents. Cilvēka bokavīruss (HBoV) ir 2005. gadā atklāts parvovīruss, ko saista ar elpceļu slimību un akūta gastroenterīta izraisīšanu bērniem. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot HBoV iesaisti dziļāko elpceļu slimību un akūta gastroenterīta patoģenēzē hospitalizētiem bērniem. Šajā pētījumā 46,03% bērnu ar dziļāko elpceļu slimībām un 16,67% bērnu ar akūtu gastroenterītu detektēta HBoV genoma sekvences klātbūtne organismā. Sekvencējot noteikts, ka pacientiem ar dziļāko elpceļu slimībām sastopams HBoV1, savukārt pacientiem ar akūtu gastroenterītu – HBoV2 un HBoV3. Akūta HBoV1 infekcija konstatēta 13 bērniem ar dziļāko elpceļu slimībām. Secinājums: Bērniem ar dziļāko elpceļu slimībām konstatē HBoV1 genoma sekvences klātbūtni organismā, bet pacientiem ar gastroenterītu – HBoV2 un HBoV3. Atsevišķos gadījumos HBoV1 izraisa smagas elpceļu slimības bērniem, savukārt HBoV2 un HBoV3 iesiaste gastroenterīta etiopatoģenēzē nav pierādīta. Atslēgvārdi: HBoV1-3, dziļāko elpceļu slimības, akūts gastroenterīts, bērni.

Lower respiratory tract diseases and acute gastroenteritis is the main cause of children morbidity and mortality worldwide. These diseases are also commonly found in children population in Latvia however the etiological agent of these diseases is not always known. Human bocavirus (HBoV) is a parvovirus discovered in 2005, which is associated with respiratory tract diseases and acute gastroenteritis in children. The aim of this study was to determine HBoV involvment in lower respiratory tract diseases and acute gastroenteritis pathogenesis in hospitalized children. In this study, HBoV genome sequence was detected in 46.03% of children with lower respiratory tract diseases, and in 16.67% of children with acute gastroenteritis. By sequencing it was determined that HBoV1 is present in patients with lower respiratory tract diseases, while HBoV2 and HBoV3 in patients with acute gastroenteritis. Acute infection of HBoV1 was detected for 13 children with lower respiratory diseases. Conclusion: HBoV1 genome sequence is present in children with lower respiratory tract diseases, but in patients with gastroenteritis - HBoV2 and HBoV3. In certain cases HBoV1 causes severe respiratory tract diseases in children while HBoV2 and HBoV3 involvment in gastroenteritis etiopathogenesis is not proven. Keywords: HBoV1-3, lower respiratory tract diseases, acute gastroenteritis, children.
Human bocavirus (HBoV) role in lower respiratory tract diseases and acute gastroenteritis pathogenesis in children
Keywords: Bioloģija; HBoV1-3; dziļāko elpceļu slimības; akūts gastroenterīts; bērni