Mediju loma starptautiskajos noziegumos - Pavasare, Ance (Latvijas Universitāte, 2018)
Mūsdienās dzīve bez informācijas, kas nāk no publiskās telpas nav iedomājama, kas nozīmē, ka arī ne bez medijiem. Mediju galvenais uzdevums izsenis ir bijis objektīvas informācijas sniegšana, bet šī uzdevuma nepildīšanas rezultātā visvairāk cieš tieši sabiedrība. Tomēr neskatoties uz šo visiem zināmo patiesību, starptautisko krimināltiesību jomā pastāv gadījumi, kad medijs ir rīkojies pāri savām pilnvaru robežām. Līdz ar to, par darba mērķi tika izvirzīts apskatīt trīs starptautiska nozieguma dalības veidus, tas ir, mediju kā uzkūdītāju paveikt starptautisku noziegumu; mediju kā starptautiska nozieguma atbalstītāju; mediju kā starptautiska nozieguma organizētāju. Kā arī vienlaikus apskatīt, vai pastāv kādi mediju kontroles mehānismi, kas sekotu mediju varas bīstamais izlietošanai un sniegt ieteikumus to uzlabošanai. Darbā autore paskaidro mediju kā juridiskas personas atbildības nošķiršanu no to vadītāju, darbinieku (autoru) atbildības. Autore izdarījusi secinājumu, ka vairākos gadījumos starptautisko krimināltiesību jomā ir secināms, ka medijs ir bijis starptautiska nozieguma dalībnieks.

In nowadays, life is unthinkable in public space without information, which means also without the media. Since long time before and currently, the most important task for media is to ensure objective information. Failure of this task means that society will suffer the most. Regardless to this generally know truth, there are few cases in international criminal law, when the media has acted out of the control. Thereby, the purpose of the research is to look at the three different types of participation in the international crime: media as instigator; media as international crime supporter; media as perpetrator and planner. At the same time to look, if there are any control mechanisms, which is following to that, if the, power of the media has not used in dangerous way. Author’s goal is to offer recommendations for controlling mechanisms. In the paper author explains media as legal person’s responsibility separation from media employee’s responsibility. The author of the paper has concluded, that there are few cases of the international criminal law, when the media took part of international crime.
The Role of Media in international crimes
Keywords: Juridiskā zinātne; starptautiska nozieguma dalībnieki; mediju loma; ad hoc tribunālu judikatūra; kontroles mehānismi