Bioogles un hidroogles bagātināšana ar slāpekli ogļskābās gāzes sorbcijai - Ozola, Una (Latvijas Universitāte, 2024)
Klimata pārmaiņas ir nopietna mūsdienu sabiedrības problēma, ko atspoguļo gan ziņas mēdijos, gan politikā, gan zinātnē, gan sabiedrības ikdienā, tādēl nepieciešamas rīcības klimata pārmaiņu mazināšanai. Siltumnīcefekta gāzu koncentrācijas pieaugums atmosfērā ir galvenais klimata pārmaiņu cēlonis, līdz ar to svarīgi izstrādāt risinājumus, kas ļauj to emisijas samazināt, tajā skaitā izmantojot nozīmīgākās siltumnīcefektā gāzes – CO2 sorbciju. Darba mērķis ir izstrādāt metodes bioogles un hidroogles modificēšanai ar slāpekļa savienojumiem un pētīt iegūto savienojumu izmantošanas iespējas CO2 sorbcijā. Pētītas iespējas izmantot biomasas atkritumu, tajā skaitā invazīvo augu biomasas izmantošanas iespējas bioogles un hidroogles iegūšanai. Veikta hidroogļu un bioogļu paraugu modificēšanu ar slāpekli saturošiem savienojumiem un iegūto sorbentu īpašību izpēte. Pierādītas iespējas izmantot augu atkritumu un invazīvo augu biomasas hidroogles un bioogles izmantošanai CO2 sorbcijai.

Climate change is a serious problem of today's society, which is reflected in the news, in politics, in science, and in the everyday life of society, therefore actions are needed to mitigate climate change. The increase in the concentration of greenhouse gases in the atmosphere is the main cause of climate change, therefore it is important to develop solutions that allow to reduce their emissions, including by using the most important greenhouse gas - CO2 sorption. The aim of the master thesis is to develop methods for synthesis and modifying of biochar and hydrochar with nitrogen compounds and to study the possibilities of using the obtained compounds in CO2 sorption. The possibilities of using biomass waste, including the biomass of invasive plants, for the production of biochar and hydrochar have been investigated. The modification of hydrochar and biochar samples with nitrogen-containing compounds and the properties of the obtained sorbents were carried out. The possibilities of using plant waste and invasive plant biomass for hydrochar and biochar for CO2 sorption have been demonstrated.
N-doping of biochar and hydrochar to promote carbon capture
Keywords: Vides zinātne; hidroogle; ogļskābā gāze; emsisjas; sorbcija; slāpeklis