Nekustamā īpašuma nodokļa ietekme uz Baltijas valstu pašvaldībām - Jaunozols, Ralfs (Latvijas Universitāte, 2024)
Nekustamā īpašuma nodoklis ir būtisks Baltijas valstu galvaspilsētu pašvaldību ieņēmumu avots, kas nodrošina finansiālos līdzekļus sabiedrības kopējās labklājības uzlabošanai. Veikts pētījums, lai noskaidrotu nekustamā īpašuma nodokļa ietekmi uz Baltijas valstu un to galvaspilsētu pašvaldībām, kā arī izpētīt cilvēku informētību un viedokli par nekustamā īpašuma nodokli un tā sociālo taisnīgumu. Darba mērķis: pamatojoties uz Baltijas valstu nekustamā īpašuma nodokļa datu analīzi, identificēt tās ietekmi uz valstu galvaspilsētu pašvaldībām, izstrādāt priekšlikumus vienlīdzīgai, sociāli taisnīgai nekustamā īpašuma nodokļa politikai. Pētījuma laikā tika veikta Rīgas pašvaldības iedzīvotāju aptauja ar mēŗki noskaidrot cilvēku informētību par nekustamā īpašuma nodokli un tā sociālo taisnīgumu.

Real estate tax is an important source of revenue for municipalities in the Baltic capitals, providing the financial means to improve the overall well-being of society. A study was carried out to investigate the impact of property tax on the Baltic States and their capitals, as well as to explore people's awareness and views on property tax and its social justice. The aim is to identify the impact of real estate tax on the municipalities of the national capitals based on the analysis of real estate tax data in the Baltic States and to develop proposals for a fair, socially just real estate tax policy. During the study, a survey was conducted among the residents of Riga Municipality to find out people's awareness of the real estate tax and its social justice.
Impact of the real estate tax on local governments in the Baltic states
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; īpašums; nodoklis; pašvaldības; ietekme