Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas darbība no 1905. līdz 1940.gadam - Kurele, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Par Zinību komisijas darbību ir sagatavoti pētījumi, kuros izvērtēta tās darbība 19. gs. otrajā pusē un pēc tās reorganizēšanas 1932. gadā, tādēļ bakalaura darbā tika izvēlēts izvērtēt tās aktivitātes no 1905. līdz 1940. gadam. Pētījuma mērķis ir noskaidrot galvenos Zinību komisijas darbības virzienus un to vai politiskie procesi ietekmēja tās darbību. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka Zinību komisijas aktīvākais darba posms bija līdz 1915. gadam, kad tā bija latviešu kultūras un pirmo zinātnisko pētījumu veikšanas centrs. Pēc atjaunošanas 1920. gadā, tās darbības mērķis bija zinātnes popularizēšana, bet pēc 1932. g. tā kļuva par daudznozaru organizāciju, kurā pulcējās pētnieki un veidoja sadarbību ar zinātnes biedrībām Eiropā. Politiskie procesi netieši ietekmēja komisijas darbību.

Research papers about activities of Commission of Science are made about time period in 19.th century and after it`s reorganization in 1932. So that the author of research paper focused on Cmmission of Science activities from 1905 to 1940. The goal of research paper is to find out main activities of Commission of Science and find if any political events had influence on it. Results of research show, that the period 1905-1915 was the most successful time of this organisation, when it was a centre of Latvian culture and first scientific research. After recovering in 1920, it`s main goal was to popularisation of science. After reorganisation in 1932 it became an unofficial Academy of Science, where researchers made contacts with similar societies in Europe. Political events had less influence on Commission of Science work.
The activities of the Science Commission of the Riga Latvian Society (1905-1940)
Keywords: Vēsture; zinātne; biedrība; komiteja; izglītība; akadēmija