Riņķsaktu valkāšanas tradīcijas Kurzemes vēsturisko laiku apbedījumos - Untule, Una (Latvijas Universitāte, 2015)
Vēsturisko laiku riņķsaktu pētniecībā Latvijā līdz šim vairāk runāts par to tipoloģiju un ornamentu uz tām. Līdz ar to šī darba ietvaros lielāks uzsvars būs likts uz to lietojumu un izvietojumu apbedījumos. Maģistra darba mērķis ir analizējot riņķsaktas Kurzemes arheoloģiskajā materiālā, raksturot to 13. - 17. gs. valkāšanas tradīcijas, izmantojot arheoloģiskajos izrakumos iegūto informāciju. Darba izstrādes laikā tika izstrādāta Kurzemes vēsturisko laiku riņķsaktu tipoloģija un hronoloģija. Kā arī apskatīti daži apbedījumi, lai parādītu, kur atradās konkrētais riņķsaktu tips, kā rezultātā varēja noteikt vai saktas izmantotas dekoratīviem nolūkiem vai praktiskiem, kā arī to, kādas saktas tika izmantotas konkrēta apģērba saspraušanai.

In historical time circle – brooch researching in Latvia so far more talked about its typology and ornament on them. Therefor in this thesis greater emphasis will be put on it use and placement in burials. The aim of the Master's thesis is to analyze circle – brooch in Kurlands archaeological material, characterize wearing traditions in 13th – 17th century, by using information obtained in archaeological excavations. During the development of thesis all Kurlands historical time circle – brooch were divided in certain types and chronology. Also viewed some burials, to show, were was the specific circle – brooch type, as a result author was able to determine whether the brooch was used for decorative or practical purpose, also what brooch were used to retain specific clothing.
Ring-brooch wearing traditions in Courlnd's historical periode burial
Keywords: Vēsture; Riņķsaktas; valkāšana; tradīcijas