Patstāvības pilnveide 5-6 gadīgiem bērniem pirmsskolas izglītības iestādes dienas rītā - Balode, Laura (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba autors: Laura Balode Bakalaura darba temats: Patstāvības prasmju pilnveide 5-6 gadus veciem bērniem pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā. Mērķis: Pētīt teorētiski pamatotu 5-6gadus vecu bērnu patstāvības prasmju pilnveidi pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā. Bakalaura darbs sastāv no ievada, divām nodaļām un septiņām apakšnodaļām, secinājumiem, ieteikumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta ar 55 vienībām, 4 pielikumiem Pētījuma uzdevumi: 1.Pētīt pedagoģisko, psiholoģisko un metodisko literatūru par PII dienas ritu un apzināt 5-6gadus vecu bērnu patstāvības prasmes. 2.Izstrādāt bērnu patstāvības prasmju kritērijus un rādītājus PII dienas ritā. 3.Organizēt empīrisko pētījumu par 5-6gadus vecu bērnu patstāvības prasmēm pirmsskolas izglītības iestādē un izvērtēt iegūtos datus. Pētījuma laikā tika gūta atbilde uz pētījuma jautājumu ar kādiem pedagoģiskajiem paņēmieniem vis veiksmīgāk izdevās īstenot patstāvības prasmju pilnveidi 5-6 gadīgiem bērniem pirmsskolas izglītības dienas ritā. Tika secināts, ka izmantojot šos pedagoģiskos paņēmienus- veicinot sadarbību grupas bērniem savā starpā, kopīgi veidot radošo darbnīcu un praktizēt to, dežuranta pienākumu izpilde un kopīga pienākumu plakāta izveide un ievērošana, palīdz pozitīvi sekmēt bērnu patstāvības prasmes. Atslēgvārdi: dienas rita plānošana un organizēšana, patstāvības būtība un raksturojums, patstāvība, patstāvības pilnveide.

Author of bachelor thesis: Laura Balode Topic of bachelor’s thesis: Improvement of autonomy skills for children aged 5-6 years during the day of a preschool educational institution. Target: To study the theoretically based improvement of the independence of 5-6-year-old children during the day of a preschool educational institution. Bachelor thesis consists of an introduction, two chapters and seven subsections, conclusions, recommendations, a list of used literature and sources with 55 items, 4 appendices. Research tasks: 1. To study pedagogical, psychological and methodical literature about the independence of 5-6-year-old children during the day in a preschool educational institution and recognize the independence of 5-6-year-old children. 2. To develop criteria and indicators for children's independence during the day in a preschool educational institution. 3. Organize an empirical study on the independence of 5-6-year-old children in a preschool educational institution and evaluate the obtained data. During the research, the answer to the research question was obtained with which pedagogical methods were the most successful in improving the independence of 5-6-year-old children during the preschool education day. It was concluded that using these pedagogic techniques - promoting cooperation among the children of the group, jointly creating and practicing the creative workshop, fulfilling the duties of the attendant and creating and observing a joint poster of duties, helps to positively promote the independence of the children. Keywords: planning and organizing the daily routine, nature and characteristics of independence, independence, improvement of independence.
Independence improvement for 5-6-year old children in the morning of the pre-school educational institution
Keywords: Skolas pedagoģija; Dienas rita plānošana; Dienas rita organizēšana; Patstāvības būtība; Patstāvības raksturojums; Patstāvība