Devona Burtnieku svītas smilšakmeņi Bezdelīgu klintīs: fācijas un veidošanās apstākļi - Berga, Linda (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā veikti vidusdevona Burtnieku svītas nogulumu pētījumi Bezdelīgu klintīs, 28 smilšu paraugiem veikta granulometriskā analīze, veikti slīpslāņojumu mērījumi un interpretēti paleostraumju plūšanas virzieni, izdalītas fācijas, raksturota to secība un diskutēts par nogumumu veidošanās apstākļiem. Pētījuma gaitā secināts, ka Burtnieku svītas nogulumi ir veidojušies upju un jūras pārejas zonā, kurā raksturīgas plūdmaiņu pazīmes, tādas kā māla un vizlas kārtiņas uz smilšu slānīšiem, un novērojams plūdmaiņu cikliskums. Pēc slīpslāņojuma mērījumu rezultātiem secināts, ka straumes plūdušas trijos virzienos – dienvidaustrumu, dienvidu-dienvidrietumu un ziemeļaustrumu, ar izteiktu pārsvaru dienvidaustrumu virzienā. Šāda straumju izkliede ir raksturīga deltu zonai. Pēc fāciju vertikālās un laterālās izplatības izdalītas divas dominējošās gultnes reljefa formas – pa kanālu gultni migrējošās zemūdens grēdas ar plūdmaiņu ietekmi un sēkļus. Atslēgas vārdi: plūdmaiņas, delta, zemūdens grēda, sēklis, paleostraumes, klastiskā sedimentācija.

The Bachelor thesis deals with study of deposits of the Middle Devonian Burtnieki Formation in the Bezdelīgas cliff. There was made the grain-size analysis of sandstone in 28 cross-stratified beds, data of measurements of cross-stratification interpreted to define paleocurrent direction, facies were divided and their sequences analysed, as well as discussion provided on the sedimentary environment. Conclusion is made that siliciclastic sedimentation took place in fluvial-to-marine transition zone with the tide influence recognized by mud and mica drapes on the cross-laminae and tidal bundles. Data of measurements of cross-stratification indicate 3 directions of paleocurrents – to south-east, south-west and north-east. The dispersion of paleocurrents likely characterises the deltaic environment. The vertical and lateral facies sequences indicate two major bedforms – tide influenced channels and bars. Keywords: tides, delta, subaqueos dune, bar, paleocurrents, siliciclastic sedimentation.
Sandstones of the Devonian Burtnieki Formation at the Bezdelīgas Cliff: facies and depositional environment
Keywords: Ģeoloģija