1,4 dihidropiridīnu CNS aktivitātes noteikšana depresijas modelī pelēm - Slica, Vita (Latvijas Universitāte, 2008)
Stress ir vadošais faktors CNS slimību patoģenēzē. Pirmkārt tā ir trauksme un depresija – visizplatītākās psihes disfunkcijas. Izvirzītas neskaitāmas hipotēzes trauksmes un depresijas izcelsmes skaidrošanā, bet diemžēl pilnībā to patoģenēzes mehānisms nav izzināts. Pasaulē slimību izplatības ziņa - depresija un trauksme, kā galvenie psihisko disfunkciju sindromi, ieņem otro vietu pēc sirds asinsvadu saslimšanām. Pētījuma mērķis bija noskaidrot 1,4-dihidropiridīnu (glutapirona, cerebrokrasta, tauropirona), kā potenciālu preparātu, CNS aktivitāti depresijas modelī jeb Porsolta piespiedu peldēšanas testā pelēm. Tika pētītas un analizētas dzīvnieku uzvedības izmaiņas stresa apstākļos, salīdzinot dihidropiridīnu efektus ar modeļsavienojumu psihostimulanta amfetamīna un antidepresanta amitriptilīna efektiem. Darbā tiek prezentēti šo Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedrā veikto eksperimentu sēriju pirmās kārtas rezultāti.

The stress is the leading factor in central nervous system pathogenesis, first of all in affective/depressive disorders – the most widespread among mental and other diseases. The set of hypotheses about mechanisms of occurence and depression is put forward, however their full pathogenesis picture is jet known. Depression and are leaders among mental diseases, advancing all other mental conditions and taking the second place after cardiovascular diseases. This work represents data of exsperiments, which try to clarify possible central mechanisms of action of CNS-active 1,4- dihydropiridine compounds – cerebrocrast, tauropyrone, glutapyrone. To determine we used forced-swimming test (Porsolt test), in mice as depression model that is widely used to define properties of antidepresants, as reference drugs were used amphetamine and amitryptiline. The purpose of this research work was to investigate influence of 1,4-dihydropiridine compounds on mice exposed to stressful conditions leading to depressive status.
CNS activity of 1,4 dihidropyridines in model of depression in mice
Keywords: Farmācija