Darba tirgus attiecības Latvijas mazajās pilsētās un laukos - Rasnača, Līga (Latvijas Universitāte, 2011)
Promocijas darbs veltīts darba tirgus attiecību izpētei ar mērķi noskaidrot kā atšķiras attiecības starp darba devējiem un darba ņēmējiem mazajās pilsētās un laukos. Darba ietvars balstās uz Manuela Kastela globālo plūsmu telpas, Ulrika Beka risku darba tirgū un Zigmunta Baumana „vieglās modernitātes” teorijām. Mazo pilsētu un lauku darba tirgus attiecību elastības atšķirību skaidrojumam autore izmanto postfordisma pārstāvja Maikla Handela darba ņēmēju īpašību elastības vērtējuma teoriju. Iepriekš veiktu pētījumu analīze ļauj uzsvērt darba novitāti: darba devēju un darba ņēmēju darba tirgus attiecību elastības atšķirības mazajās pilsētās un laukos. Darbā veikta darba devēju aptaujas datu sekundārā analīze un darba devēju interviju analīze. Izpētes rezultātā secināts, ka telpiskā piederība ir nozīmīgs faktors darba tirgus attiecību elastībā. Atslēgvārdi: elastība darba tirgus attiecībās, ārējā un iekšējā elastība, nepietiekama nodarbinātība.

The doctoral thesis is devoted to research of relations among employers and employees in the labour market with an aim to find out how the relations between employers and employees differ in the small towns and in the rural areas. The research has been based on the concept of the “space of flows” (Manuel Castells), the theory of risk in the labour market (Ulrich Beck) and the theory of liquid modernity by Zygmunt Bauman. The author uses the Workers’ skills flexibility appreciation theory of Michael Handel in order to define the regional differences in the labour market relations. The analysis of previous researches lets to emphasize the novelty of thesis: the differences of flexibility of labour market relations in small towns and in the country. There is carried out the secondary data analysis of employers’ questionnaire and the analysis of employers’ interviews. Finally, the Author comes to a conclusion that the regional spatial belonging plays an important role in determination of labour market relations. Keywords: flexibility of relations in the labour market, external and internal flexibility, insufficient employment.
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Socioloģija; Nodarbinātība; Darba tirgus attiecības; Promocijas darbs; Labour market