Amor leksiski semantiskais lauks: Horācija un Katulla tekstu salīdzinoša analīze - Heidemane, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba “Amor leksiski semantiskais lauks: Horācija un Katulla tekstu salīdzinoša analīze” būtība ir noskaidrot abu romiešu dzejnieku mīlas leksiku, bet mērķis ir izpētīt, aprakstīt un salīdzinoši analizēt amor leksiski semantiskos laukus Horācija Odās un Katulla dzejoļos. Teorētiskajā daļā apskatīts nozīmes jēdziens, galvenie semantikas jautājumi un leksiski semantiskā lauka teorija. Praktiskā daļa balstīta uz kontekstuālo analīzi. No piemērotajiem 90 abu autoru dzejoļiem atrasti 283 amor leksiski semantiskā lauka elementi – tiešā un pārnestā nozīmē lietoti vārdi, to savienojumi. Amor leksika iekļaujas šādos motīvos: vara, uguns, daba, dievības un laika ritums. Secināts, ka Katulla dzeja ir psiholoģiski dziļāka un ekspresīvāka, bet Horācijs vairāk pievēršas mitoloģiskiem sižetiem, mīlas motīvu izmantojot kā ilustratīvu līdzekli.

The principal idea of the paper The Lexico-Semantic Field “amor”: the Comparative Analysis of the Works of Horace and Catullus is to clarify the love lexis used by the 2 Roman poets; the aim is to explore, describe and compare the lexico-semantic fields “amor” in Horace's Odes and Catullus poems. Theoretical part looks at the concept of meaning, the problems of semantics and the theory of the lexico-semantic field. Research is based on contextual analysis. 90 suitable poems with 283 elements, words and expressions with direct or metaphorical meaning, of the lexico-semantic field “amor” are found. The motives expressing love are: power, fire, nature, deities and passage of time. The main conclusion – Catullus poems are psychologically deeper and more expressive, while Horace focuses on mythology, often using amor lexis for illustration.
The Lexico-Semantic Field „amor”: the Comparative Analysis of the Works of Horace and Catullus
Keywords: Valodniecība; Amor leksika; Horācija odas; Katulla dzejoļi; kontekstuālā analīze; mākslinieciskie izteiksmes līdzekļi