Latvijas poļu lingvistiskais pasaules tēls Maceja Tutejša rakstos “Tygodnik Polski” (1925-1928) laikrakstā - Peņkova, Darja (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir veltīts Latvijā dzīvojošo poļu pasaules lingvistiskā tēla izpētes problēmai Maceja Tutejša rakstos. Darba mērķis: pasaules lingvistiskā tēla definīcija un apraksts Maceja Tutejša rakstos, kuri publicēti poļu avīzēs. Autors analīzē vēsturiskus datus par poļu kultūras mantojumu Latvijas teritorijā. Kā arī tiek veikta universālo vārdu, ar kuru palīdzību var izveidot iztēli par Latvijā dzīvojošo poļu pasaules valodas ainu, konceptuālā analīze. Uzmanība galvenokārt tiek vērsta poļu pasaules uztveres robežstāvoķļa aprakstam, viņu personīgai identificēšanai caur jēdzienu „savējais – svešais”. Pētījums var ieinteresēt filologus-lingvistus, vēsturniekus, preses darbiniekus, kā arī visus, kam interesē poļu kultūra.

The bachelor paper is devoted to research problem of lingvistic image of the world based on Maciej Tutejszy’s articles. Purpose of the work is definition and description lingvistic image of the world in Maciej Tutejszy’s newspapper publikation using keywords. Author analize historical information about Poles culture heritage in Latvia. Author in the work do a conceptual analysis of universal words that helps form conception about latvian Poles’s lingvistic imege of the world. The special attention is paid to description of border status Poles worldview, theirs personal self-indentification through the concept “mine - strange”. The present research can be interesting to linguist philologist, historians, media workers and also to all types of readers interested in the Poles culture.
The Linguistic Image of the World of Latvian Poles in Maciej Tutejszy’s Articles Published in the Newspaper “Tygodnik Polski” (1925-1928)
Keywords: Valodniecība; Языковой образ мира; польская культура; польская пресса в Латвии; польское нацменьшинство; самоидентификация