Kriminālprocesa obligātuma princips - Lavrinoviča, Agate (Latvijas Universitāte, 2020)
Ikviens kriminālprocess sākas ar lēmuma par kriminālprocesa uzsākšanu pieņemšanu. Kriminālprocesa uzsākšanas kārtību pamatā noteic kriminālprocesa obligātuma princips, kurš paredz amatpersonām pienākumu uzsākt kriminālprocesu katrā gadījumā, kad ir izdarīts noziedzīgs nodarījums. Šobrīd Saeimā tiek skatīts 2019. gada 10. oktobra likumprojekts Nr.427/Lp “Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, kurš paredz dažās Kriminālprocesa likumā normās ieviest lietderīguma principa iezīmes. Maģistra darbā tiek analizēti ar kriminālprocesa obligātuma principu piemērošanu saistītās aktualitātes, tostarp arī iepriekš norādītie grozījumi. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot kriminālprocesa obligātuma principa lomu kriminālprocesā, kā arī izpētīt ar kriminālprocesa obligātuma principa piemērošanu praksē esošās problēmas. Maģistra darba rezultātā tiek izdarīti secinājumi un priekšlikumi esošās prakses uzlabošanai. Atslēgvārdi: kriminālprocess, kriminālprocesa obligātuma princips, kriminālprocesa uzsākšana, lietderīguma princips, kriminālprocesa izbeigšana, atteikšanās uzsākt kriminālprocesu, cietušā persona.

Every criminal procedure starts with the adoption of a decision on the initiation of criminal procedure. The procedure for the initiation of criminal proceeding is based on the legality principle, which provides an obligation for the officials to initiate criminal proceeding in each case when a criminal offence has been committed. Currently the Saeima is considering October 10, 2019 draft law No. 427/Lp13 “Amendments to the Criminal Procedure law”, which provides to phase opportunity principle in some provisions of the Criminal Procedure law. In the master’s thesis are being analyzed the topicalities of the application of the legality principle, including the above amendments. The purpose of the master’s thesis is to clarify the role of the legality principle in criminal procedure and explore the problems in practice with the application of the legality principle. As a result, author makes conclusions and proposals for the improvement of the existing practice. Keywords: criminal procedure, legality principle, initiation of criminal procedure, opportunity principle, termination of criminal procedure, refusal to initiate criminal procedure, victim.
Legality principle of criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocesa obligātuma princips; lietderīguma princips; kriminālprocesa uzsākšana; atteikšanās uzsākt kriminālprocesu; kriminālprocesa izbeigšana