Pilates metodes efektivitāte muguras lejasdaļas sāpju mazināšanā. - Sirmā, Katrīna Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā tika pētīta pilates nodarbību ietekme uz muguras lejasdaļas sāpēm (MLS) un kopējo labsajūtu. Tika izvirzīti mērķi - noskaidrot kā dzīves veids ietekmē MLS intensitāti un novērtēt Pilates metodes efektivitāti MLS mazināšanā un spēju uzlabot kopējo fizisko un garīgo labsajūtu. Kā arī novērtēt respondentu gatavību ieteikt pilates citiem, kas saskarās ar MLS. Sākotnēji tika veikta teorijas analīze, apkopojot un analizējot informāciju no dažādiem zinātniskās literatūras avotiem. Balstoties uz iegūto un apkopoto informāciju tika izmantota kvantitatīva datu ievākšanas metode, izstrādājot aptauju. Aptaujā piedalījās 53 cilvēki vecumā 18-64 gadi, kuri izjūt vai ir izjutuši MLS, un apmeklē pilates nodarbības. Galvenie pētījuma secinājumi parādīja, ka regulāra pilates nodarbību apmeklēšana palīdz mazināt muguras lejasdaļas sāpes un uzlabot stāju, lokanību, muskuļu spēku, veicināt elpošanas sistēmas funkcionalitāti, kā arī samazina stresa līmeni un uzlabo garastāvokli, tādējādi apstiprinot pētījuma hipotēzi. Kā arī tika novērota korelācija starp augstu stresa līmeni, neveselīgu uzturu, mazkustīgu dzīves veidu un augstu MLS intensitāti. Respondenti atzīmēja gatavību ieteikt apmeklēt pilates nodarbības arī citiem, kas saskaras ar muguras lejasdaļas sāpēm.

The purpose of the study was to investigated the effects of pilates classes on lower back pain (LBP) and overall physical and mental well-being. The goals of the study were to find out how lifestyle affects the intensity of LBP and to evaluate the effectiveness of the Pilates method in reducing LBP and the ability to improve overall physical and mental well-being. As well as to assess respondents' willingness to recommend pilates to others who encounter LBP. For this purpose, theoretical analysis was conducted, by collecting and analyzing information from various sources of scientific literature. Based on the obtained and collected information, a quantitative data collection method was used when developing the survey. The survey involved 53 people aged 18-64 who experience or have experienced LBP and attend pilates classes. The main conclusions of the study showed that regular attendance of pilates classes helps to reduce lower back pain and improve posture, flexibility, muscle strength, promote the functionality of the respiratory system, as well as reduce stress levels and improve mood, thus confirming the research hypothesis. Also, a correlation was observed between high stress levels, unhealthy diet, sedentary lifestyle and high intensity of LBP. Respondents noted their willingness to recommend attending Pilates classes to others experiencing lower back pain.
The efficiency of Pilates method on reducing lower back pain
Keywords: Sporta zinātne; Pilates metode; muguras lejasdaļas sāpes; dzīves veids; vingrojumi; garīgā un fiziskā labsajūta