Paleoveģetācijas liecības par nogulumu uzkrāšanās apstākļu izmaiņām senā Lubāna ezera teritorijā - Paparde, Līga (Latvijas Universitāte, 2019)
Paleoveģetācijas sastāvs un tā izmaiņas ir cieši saistītas un atkarīgas no nogulumu uzkrāšanās apstākļiem un to rakstura. Senā Lubāna ezera un Lubāna līdzenuma sarežģītās ģeoloģiskās attīstības dēļ, paleoģeogrāfiskie un nogulumu uzkrāšanās apstākļi dažādās vietās paleoezera teritorijā ir atšķirīgi. Lai noskaidrotu paleoveģetācijas liecības par nogulumu uzkrāšanās apstākļu izmaiņām senā Lubāna ezera teritorijā un paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņas, kas ietekmēja nogulumu uzkrāšanās apstākļus, izstrādātā maģistra darba ietvaros tika pētītas Garanču purva un Sūļagola akmens laikmeta apmetņu teritorijas paleoezera dienvidu daļā, kā arī Asnes un Kauslienas peisa purva teritorijas paleoezera austrumu daļā. Pētījuma ietvaros tika veikti lauka darbi, tai skaitā ģeoloģiskā urbšana un zondēšana, nogulumu paraugu iegūšana un dokumentēšana, kā arī tika veikti pētījumi laboratorijā: karsēšanas zudumu, augu makroskopisko atlieku un kūdras sadalīšanās pakāpes analīzes. Maģistra darbs balstās uz autores iegūtajiem datiem un to interpretāciju, kā arī tika izmantoti autores agrāko pētījumu rezultāti. Pētījums ļauj secināt, ka paleoveģetācijas sastāva izmaiņas norāda uz nogulumu uzkrāšanās apstākļu izmaiņām, ko ietekmē klimats un ezera ūdens līmeņa svārstības.

The composition of palaeovegetation and its changes are closely related and depend on the conditions of sediment accumulation and its nature. Due to the complicated geological development of the ancient Lake Lubāns and the Lubāns Plain, the palaeogeographic and sediment accumulation conditions in the various areas of the palaeolake are diverse. In order to find out the evidence of palaeovegetation about changes in sediment accumulation conditions in the area of the ancient Lake Lubāns and palaeogeographic conditions that have influenced sediment accumulation, the Master's Thesis research was held in Garanču Mire and Sūļagols Stone Age settlement in the Southern part of palaeolake, as well as Asne and Kauslienas peisa Mire in the Western part of palaeolake. Investigations of Master’s Thesis were based on field works, including geological coring and probing, obtaining and documenting samples of sediments, as well on laboratory analysis: loss on ignition, macroscopic plant remain and the degree of peat decomposition analysis. Master’s Thesis is based on author’s obtained data and its interpretation as well as author’s previous research results. Research allows to conclude that palaeovegetation changes reflect changes of sediment accumulation conditions that are related to climatic and water level fluctuations.
Palaeovegetational evidence of changes in sediment accumulation conditions in the area of the ancient Lake Lubāns
Keywords: Ģeoloģija; augu makroskopiskā analīze; karsēšanas zudumu analīze; pārpurvošanās; Sūļagols; Asne