Lācenes (Rubus chamaemorus) savvaļā un to pavairošanas un ieaudzēšanas iespējas izstrādātu kūdras purvu rekultivācijai Latvijā - Āboliņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2021)
Lācenes Rubus chamaemorusir perspektīvs kultūraugs purvu rekultivācijai saimnieciskos nolūkos, kas pasargātu virsējos kūdras slāņus no erozijasunsamazinātu siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas no izstrādātiem kūdras laukiem. Darba pētījums veikts divās daļās –pirmās daļas ietvaros tika apsekotas savvaļas lāceņu audzes 7 dažādās vietās Latvijā un ievākti paraugi augsnes un lapu ķīmiskā satura analīzēm. Savvaļas lāceņu izvērtējums liecina, ka tās spēj augt visai heterogēnos apstākļos ar izteikti variējošiem mitruma un noēnojuma apstākļiem, kā arī vairāku vietu zemais barības elementu saturs substrātā liek domāt, ka tās spēj veiksmīgi augt arī pie suboptimālām barībaselementu koncentrācijām kūdrā. Otrās daļas ietvaros 2020.gada aprīlī tika iekārtoti 4 dažādi substrātu varianti ar atšķirīgās devās pievienotu mēslojumu,ar sakneņiem pavairotu lāceņu apsakņošanai.Tika analizētslapu ķīmiskaissastāvs,hlorofila satura rādītāji, kā arī uzskaitītipirmā un otrā gadaaugu izdzīvotība, dzinumu un lapu skaits. Eksperimentālo variantu rezultāti liecina, ka lāceņu apsakņošanai piemērotākais ir nemēslotskūdras substrāts, savukārt otrā gada pirmie rezultāti norāda uz mēslojuma pozitīvo ietekmi apsakņotu lāceņu dzinumu un lapu tālākā attīstībā.

Propagation and growing of cloudberry Rubus chamaemorus is a highly potential method for cutover peatland recultivation, as berry plantations are known to protect the upper peat layer from wind erosion and, in addition, reduce carbon emissions. The first part of the study includes field work by taking samples for chemical component analysis in seven wild cloudberry plots in Latvia. Assessment of wild cloudberryplots indicates the plants ability to grow in rather heterogeneousconditions with a high variability of water level and shading, as well as very low concentrations of several mineral nutrients in peat indicates itsability to grow in suboptimal nutrient levels.In the second part, four experimental substrate variations of mixed fertilizer and natural peat were made and the impact of fertilizeron cloudberry rhizome rooting was analyzedby plant tissue and soil chemical analysis,as well asoverall plant vitality indicators such as produced number of shoots, leaves and leaf chlorophyll composition.Results indicate substrate K or natural peat bog without fertilizer as most suitable for first year rooting of cloudberry rhizomes. However, in the second year, the green mass productivity of survived cloudberry ramets is increased with added fertilizer.
Cloudberry (Rubus chamaemorus) in Latvia: from the wild to the possibilities of their propagation and growing for the recultivation of cutover peat bogs
Keywords: Vides zinātne; lācenes; Nyby; sakneņi; ķīmiskais sastāvs; substrāts