Igauņu un latviešu valodas runas tempa un runas iezīmju salīdzinājums - Prancāns, Emīls (Latvijas Universitāte, 2024)
Ir veikti pētījumi, kuros salīdzināts somu un igauņu runāšanas ātrums un iezīmes starp abām valodām. Bet latviešu valoda šajā jomā ir pētīta ļoti maz un vēl mazāk salīdzināta ar kaimiņu valodām. Latviešu un igauņu valoda ir salīdzināta īpaši maz, jo pirmajā acu skatienā tām neliekas, ka ir daudz kopīga. Bieži tiek uzskatīts, ka igauņi ir lēni, bet igauņu runas temps un komunikācijas veids pēc pētījuma par somu un igauņu runu ir ātrs un ekstraverts. Pētījums starp latviešu un igauņu runas tempu un komunikācijas stilu varētu sniegt interesantu ieskatu šo divu valodu atšķirībās un līdzībās kā arī ļautu labāk izprast šo valodu kultūras kontekstu. Turklāt tas varētu palīdzēt lauzt stereotipus un labāk izprast, kā valoda un kultūra ir saistītas. Bieži saka, ka igauņi ir lēni. Labāka izpratne gan par igauņu, gan latviešu runas tendencēm uzlabotu saziņu starp igauņiem un latviešiem biznesa vai starpkultūru komunikācijā. Atslēgas vārdi: runas temps, runātā valoda, latviešu valoda, igauņu valoda, runas iezīmes, dialoga struktūra.

Studies have been done that compare the speaking speed of Finnish and Estonian and the tendencies between the two languages. But the Latvian language has been studied very little in this field, and has been compared even less with neighboring languages. Latvian and Estonian have been compared especially little, because at first glance they do not seem to have much in common. It is often thought that Estonians are slow, but the speech tempo and the way of communication of Estonians according to the preliminary study about Finnish and Estonian speech, it is fast and extroverted. A study between the speech tempo and communication style of Latvian and Estonian could provide a fascinating insight into the differences and similarities of these two languages and allow a better understanding of the cultural context of these languages. In addition, it could help break down stereotypes and better understand how language and culture are related. Often it is said that Estonians are slow. A better understanding of both Estonian and Latvian speech tendencies would improve communication between Estonians and Latvians in business or cross-cultural communication.
Comparison of Estonian and Latvian Speech Tempo and Speech Tendencies
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Runas temps; Runātā valoda; Latviešu valoda; Igauņu valoda; Runas iezīmes