Nekustamā īpašuma īpašnieka atbildība pret trešajām personām - Kovaļevska, Regīna (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā apskatīti problēmjautājumi, kas skar nekustamā īpašuma īpašnieka atbildību pret trešajām personām. Gadījumos, kad īpašnieks- valsts, pašvaldība, fiziska vai juridiska persona- nepienācīgas ēkas vai būves uzturēšanas un apsaimniekošanas rezultātā nodara kaitējumu trešajai personai vai tās mantai, viņš nes atbildību par radītajiem zaudējumiem. Saskaņā ar vispārīgo principu īpašumtiesības ir neaizkaramas, taču īpašnieka rīcība nedrīkst nonākt pretrunā ar likumu un aizskart trešo personu tiesības. Pienākums aizsargāt cilvēka dzīvību ir prioritārs par vispārzināmo īpašumtiesību neaizskaramību. Darbā skatītos problēmjautājumus nosacīti var iedalīt trīs veidos. Pirmkārt, tie ir jautājumi par izmaiņām, kas nepieciešamas likumdošanā, lai ēkas, būves un citi nekustamo īpašumu objekti netiktu novesti līdz stāvoklim, kas apdraud ikvienas personas veselību un dzīvību. Otrkārt, jautājums, ko iesākt, ja atbildīgā persona- nekustamā īpašuma īpašnieks- nepietiekoši rūpējas par savu īpašumu un aizskar citu personu tiesības dzīvot drošā un sakoptā vidē. Treškārt, ko iesākt ar nekustamajiem īpašumiem, kas ir daļēji vai pilnīgi sagruvuši un tādejādi rada draudus garāmgājējiem un īpašuma lietotājiem. Darbā sniegti priekšlikumi par grozījumu veikšanu likumos. Pirmkārt, jāizceļ grozījumu nepieciešamību normatīvajos aktos noteiktajā kultūras vēstures pieminekļu atsavināšanas kārtībā, nosakot to atsavināšanu atbilstoši Satversmē paredzētajai kārtībai. Tāpat nepieciešami grozījumi, kas noteiktu naudas uzkrājumu veidošanu nekustamā īpašuma uzturēšanai un kārtējo apsaimniekošanas izdevumu, un periodisku remontu veikšanai. Ieteicams noteikt dzīvokļu īpašnieku kopsapulču obligātumu, kas veicinātu dzīvokļu īpašnieku sadarbību īpašuma apsaimniekošanā un uzturēšanā. Nepieciešama precīzu termiņu noteikšana noteikumos, kas paredz dokumentu, kas saistīti ar būves sakopšanu vai nojaukšanu, jo ilgstoša izskatīšanas procesa pašvaldības institūcijās laikā graustu tehniskais stāvoklis pasliktinās un tie kļūst arvien bīstamāki apkārtējiem. Šie un citi priekšlikumi īpašuma uzturēšanai un trešo personu aizsardzībai sniegti bakalaura darbā.

Bachelor work examines themes about real property owners’ liability before third persons. When owner- state, local government, physical or juridical person- do not take care of the building or premises, he is under an obligation to pay damages- to compensate third persons for loss, injury, or harm suffered because of the dangerous condition of property. In compliance with general principle ownership is untouchable, but an action of owner should not contravene the rights of third persons. Even more important than the longstanding principle of protecting property is the duty to protect human life. There are three kind of problematic questions examined in the bachelor work. First of all, question regarding amendments of law, which are necessary to ensure that buildings and premises are kept in safe condition, so they do not constitute a menace to third persons’ life and safety. Second, question, what to do, when liable person does not pay much attention to his property and therefore violates neighbors’ rights to a safe and clean environment. Third, what to do with premises, which are vulnerable to collapse and constitute a menace to every passerby and occupier. There are provided suggestions for amendments of law in the bachelor work. One of the most needed amendments is connected with an alienation procedure of cultural and historical monuments, which should be stated in compliance with Constitution. There are also need for amendments of law, which provide accruals for real property management and running repairs. Similarly the general meeting of the owners of apartments is commendable to be stated as obligatory, so it would stimulate owners to cooperate with each other, when there are questions regarding real property management. There is also a need for precise, fixed terms in a process of examination of documents of local government institutions for a building reconstruction or tearing down, because buildings become more and more dangerous, while documents are long-drawn examined. These and other suggestions for real property management and third person protection are made in this work.
Liability of the Owner of Real Property before Third Persons
Keywords: Juridiskā zinātne