Intervālās badošanās ietekme uz kognitīvām spējām pieaugušiem cilvēkiem - Bogdanova, Ita (Latvijas Universitāte, 2021)
Psihofizioloģiska rakstura pētījumi tiek veikti kā starpdisciplionāra jautājumu risināšana, kurā apskata fizioloģisku izmaiņu saistību ar psihomotorajiem procesiem un to izpausmēm. Mērķis izvirzīts šinī bakalaurā ir noteikt, kurš no populārāk izmantotajiem intervālās badošanās režīmiem ir piemērotāks kognitīvo spēju uzlabošanai trīs nedēļu laika periodā, kā arī noteikt subjektīvās pieredzes un fizioloģiskos mehānismus, kas ar šīm izmaiņām ir saistīti. Prakstiskās daļas izstrāde tika pielāgota darba veikšanai attālināti, tādēļ tā balstījās uz psiholoģiska rakstura metodiku - kognitīvo funkciju testi, kas pārbauda īstermiņa atmiņu un spriešanas spējas kā arī subjektīvās pieredzes anketa. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka trīs nedēļu laikā nav novērojamas nozīmīgas izmaiņas spriešanas spējās, tomēr ir novērojams uzlabots treniņa efekts īstermiņa atmiņā. Trīs nedēļas ir pietiekami ilgs laiks, lai mazinātos bada sajūta, tiktu novērotas pozitīvas izmaiņas cilvēka vispārējas motivācijas intensitātē kā arī subjektīvi koncentrēšanās spēju uzlabojumi. Attiecībā uz miegu ir novērojama uzlabota spēja aizmigt un vispārīga izgulēšanās sajūta. Kortizola koncentrācija, glikozes līmenis asinīs tukšā dūšā un sirds ritma variabilitāte tika teorētiski apskatīti kā ietekmējošie faktori kognitīvo funkciju modulēšanā.

Psychophysiology based researches are of interdisciplionary nature because it examines the impact of physiological factors on psychology of the human. The main aim of this Bachelor is to observe the changes in physiological parameters due to intermittent fasting and how they manifest in cognitive functions like short term memory and reasoning as well as nominate other subjective eperiences that might be the reason for these changes. Practical part of this research was designed to be done remotely using methods related to psychology – online cognitive tests to assess short term memory and reasoning as well as a survey to evaluate the subjective experience. The results of this research testify that there are no significant changes in reasoning due to intermittent fasting in a relatively short period of time. Hovewer there can be significant changes observed in short term memory that is related to the training effect. Three weeks is an adequate time span to reduce the sense of hunger, witness a positive change in overall intensity of motivation and the subjective experience of concentration. Relating to sleep the ability to fall asleep is improved that suggest improved sleep quality. Cortisol, fasting blood glucos and heart rate variability were theoretically discussed as the main components for changes in cognition.
The impact of intermittent fasting diet on cognitive abilities in adults
Keywords: Bioloģija; Intervālā badošanās; Kognitīvie testi; Spriešanas spējas; Īstermiņa atmiņa; Kortizols