Holskābes metilestera solvātu iegūšana un desolvatācija Holskābes metilestera solvātu iegūšana un desolvatācija - Zvaniņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Holskābes metilestera solvātu iegūšana un desolvatācija. Zvaniņa D., darba vadītājs Mg.Chem. Bērziņš A. Bakalaura darbs, 56 lappuses, 28 attēli, 2 tabulas, 40 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika pagatavoti holskābes metilestera metanola, etanola, acetonitrila un nitrometāna solvāti, un ar dažādām metodēm tika mēģināts iegūt holskābes metilestera hidrātu. Ar pulvera rentgendifraktometru ir pārbaudīts vai iegūti vēlamie solvāti. Ar pulvera rentgendifraktometru, rentgendifraktometra termokameru un derivatogrāfu tika pētīts solvātu desolvatācijas mehānisms un karsēšanas laikā notiekošās fāžu pārejas. Ar derivatogrāfu tika analizēti holskābes metilestera metanola un etanola solvātu desolvatācijas kinētika. Abiem solvātiem tika rēķināta aktivācijas enerģija, noteikts desolvatācijas procesa kinētiskais modelis. HOLSKĀBES METILESTERIS, SOLVĀTI, DESOLVATĀCIJA, AKTIVĀCIJAS ENERĢIJA, PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRS, DIFERENCIĀLĀ TERMISKĀ ANALĪZE.

Preparation and desolvation of methyl cholate solvates. Zvaniņa D., supervisor Mg. Chem. Bērziņš A. Bachelor’s thesis. 56 pages, 28 figures, 2 tables 40 references, 3 appendix. In Latvian. In this work methyl cholate methanol, ethanol, acetonitrila and nitromethane solvates were prepared and methyl cholates hydrate was synthesized using various methods. The formation of the solvates was approved with X – ray powder diffraction. Desolvation mechanism and ongoing phase transitions during heating of solvates were analyzed with X – ray powder diffraction, X – ray powder diffractometer thermal chamber and derivatography. Desolvation process of methanol and ethanol solvates of methyl cholate were analyzed with derivatography. Activation energy of both solvates was calculated. Kinetic model of desolvation process of methanol and ethanol solvates were determined. METHYL CHOLATE, SOLVATES, DESOLVATION, ACTIVATION ENERGY, X – RAY POWDER DIFFRACTION, DIFFERENTIAL THERMAL ANALYSIS.
Preparation and desolvation of methyl cholate solvates
Keywords: Ķīmija