Pašnodarbināto personu aplikšana ar nodokli - Hinikere, Santa (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir “Pašnodarbināto personu aplikšana ar nodokli”. Pašnodarbinātais ir fiziska persona, kas nav atzīstama par darba ņēmēju, bet gūst ienākumus kā individuālā darba veicējs, autoratlīdzības saņēmējs, zvērināts notārs, zvērināts revidents, prakses ārsts, zemnieku (zvejnieku) saimniecības īpašnieks, kas reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūta ienākuma nodokļa maksātājs. Tēma ir aktuāla, jo pašnodarbināto skaits ar katru gadu palielinās. Var minēt daudz problēmu saistībā ar pašnodarbinātajām personām. Piemēram, mainās ar nodokli apliekamā bāze un līdz ar to rodas daudz jautājumu, kādi nodokļi un cik lielas nodokļu likmes jāpiemēro apliekamajai bāzei. Ne visi pašnodarbinātie reģistrē savu saimniecisko darbību, nedeklarē savus ienākumus un nemaksā nodokļus, strādā ēnu ekonomikas sektorā. Minētās problēmas ir nepietiekami atspoguļotas ekonomiskajā literatūrā, likumdošanā un praksē. Bakalaura darba mērķis ir uz pieejamās datu bāzes pamata, izpētīt pašnodarbināto p

Bachelor's thesis: "Self-Employed Taxation." Self-employed persons are natural citizens who are not recognized as workers of other companies, but revenue-generating individual activities who perform, for example, sworn notaries, certified auditors, practitioners, farmers or fishermen, and as such the recipient must be registered as an economic activity for income tax purposes. The topic is timely given that self-employment activity statistics are increasing every year. There are plenty of problems with current self-employed taxation. For example, the change in the tax base lets many questions arise regarding the tax structure and how such tax rates apply to the self-employed base. Not all self-employed persons register their business activities; nor do they declare their income and pay taxes thus working in the informal sector of the economy. These problems are not sufficiently addressed in current economic literature, legislation and practice. This bachelor's thesis shows the basis of
Taxation of Self-employed
Keywords: Ekonomika