Uzrādīšana atpazīšanai kriminālprocesā - Blumberga, Santa (Latvijas Universitāte, 2011)
Uzrādīšana atpazīšanai ir izmeklēšanas darbība, kas bieži tiek pielietota atklājot noziedzīgus nodarījumus, un kuras rezultāti var būt par vienu no svarīgākajiem pierādījumiem kriminālprocesā. Problēmas rodas gadījumos, ja uzrādīšanas atpazīšanai īstenošanā tiek pārkāpta procesuālā forma, jo pastāv ļoti šaura robeža, kuru pārkāpjot, zūd iegūto rezultātu nozīme.Bakalaura darba „Uzrādīšana atpazīšanai kriminālprocesā” mērķis ir sniegt plašāku ieskatu uzrādīšanas atpazīšanai regulējumā, aktualizējot praksē pastāvošās problēmas, kā arī piedāvāt to risinājumus. Rezultātā darba autore nonākusi pie tādiem secinājumiem kā nepieciešamības veikt grozījumus pantos, kas regulē uzrādīšanu atpazīšanai, piedāvājuma pārņemt Igaunijas praksi jautājumā par atkārtotu uzrādīšanu atpazīšanai, kā arī nepieciešamības pieļaut atpazinēja nopratināšanu pēc objektu uzrādīšanas atpazīšanai, lai nezaudētu tās rezultātu objektivitāti un iespēju izmantot tiesā kā pierādījumu.Bakalaura darbs pārsvarā balstīts uz Kriminālprocesa likuma un pirms tā spēkā esošo likumu analīzi, salīdzinājumu ar Krievijas un Igaunijas tiesisko regulējumu, kā arī prakses analīzi un tiesību zinātnieku paustajām atziņām

Presentation for identification is an investigative action that is often used to resolve criminal offences and results of which can be one of the main evidence in criminal proceedings. Problems arise in cases if the procedural form is broken during the performance of a presentation for identification, because there is very thin line breaking of which results in the loss of significance of the results acquired.The aim of the Bachelor’s thesis “Presentation for Identification in Criminal Procedure” is to provide a wider insight into the regulation of the presentation for identification, to draw attention to problems that exist in practice, as well as offer solutions to these problems. As a result, the author has arrived at such conclusions as necessity to perform amendments in Sections regulating the presentation for identification, an offer to adopt the practice of Estonia in regard to repeated presentation for identification, as well as necessity to allow the interrogation of the identifier after the presentation of the object for identification in order not to loose the objectivity of its results and ability to use its results as an evidence in the Court.The Bachelor’s thesis is mainly based on the analysis of the Criminal Procedure Law and laws that were in place before it, comparison with legal regulation in Russia and Estonia, as well as analysis of the judicial practice and ideas expressed by legal scholars.
Presentation for identification in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne