Pārmaiņas Latvijas krievu jauniešu nacionālajā un etniskajā identitātē: migrācijas uz Krieviju pieredze - Liscova, Nike (Latvijas Universitāte, 2014)
Kvalitatīvs pētījums „Pārmaiņas Latvijas krievu jauniešu nacionālajā un etniskajā identitātē: migrācijas uz Krieviju pieredze” ir veikts sakarā ar etniskās piederības aktualizēšanos Latvijas politiķu un sabiedrības diskursos. Pētījuma mērķis ir atklāt, kādas pārmaiņas notiek krievu jauniešu nacionālajā un etniskajā identitātē, ja viņi migrē uz Krieviju. Šim nolūkam tika izvēlēta biogrāfiskā pētījumu metode – dzīves stāstu analīze. Šī pētījuma ietvaros nacionālā un etniskā identitāte tiek aplūkota kā sociāli konstruēta. Latvijas krievu jauniešu dzīves stāstu analīzes rezultātā tiek noteikts, ka viņi migrē uz Krieviju galvenokārt pragmatisku motīvu vadīti. Līdz ar migrāciju uz Krieviju Latvijas krievu jauniešiem veidojas idealizēts skatījums uz dzīvi Latvijā, kā rezultātā viņiem nostiprinās nacionālās piederības sajūta Latvijai. Patlaban migrācija uz Krieviju veicina Latvijas krievu jauniešu pastiprinātus savas unikālās etniskās identitātes meklējumus, tātad nav pamata uzskatīt Krieviju par Latvijas krievu jauniešu iedomāto dzimteni. Atslēgas vārdi: Latvijas krievu jaunieši, nacionālā identitāte, etniskā identitāte, migrācija uz Krieviju, dzīves stāsts

Qualitative research „Changes in National and Ethnic Identity of Latvian Russian Youth: Experience of Migration to Russia” was created, because of the actualization of ethnic belonging in discourses of Latvian politics and society. A goal of the research is to reveal how the national and ethnic identity of Latvian Russian youth changes, when they migrate to Russia. A biographical research method – analysis of life stories was selected for this purpose. National and ethnic identity is argued to be socially constructed within this research paper. It is stated on the basis of Latvian Russian youth life stories analysis that they migrate to Russia, because of the pragmatic motives. Being in migration to Russia Latvian Russian youth starts to see living in Latvia more idealized, which enforces their national belonging to Latvia. Meanwhile migration to Russia encourages Latvian Russian youth to look for their unique ethnic identity more properly. So there is no ground to assume Russia is an imaginary fatherland of Latvian Russian youth. Keywords: Latvian Russian youth, national identity, ethnic identity, migration to Russia, life story
Changes in national and ethnic identity of Latvian Russian youth: experience of migration to Russia
Keywords: Socioloģija