Priežu mizas ķīmiskais sastāvs kā vides stāvokļa bioindikātors Rīgā - Dombrovska, Aiva (Latvijas Universitāte, 2011)
Vides kvalitātes izvērtēšanai urbānā vidē būtiska nozīme ir bioindikācijas metodēm. Šī bakalaura darba mērķis ir novērtēt vides stāvokli izvēlētajā poligonteritorijā Rīgā, izmantojot priežu mizas ķīmiskā sastāva datus. Gaisa piesārņojuma izplatības un intensitātes novērtēšanai 2010. gada novembrī Rīgā tika ievākti priežu mizas paraugi to ķīmiskā sastāva analīzēm. Darba gaitā priedes mizā tika analizēti 12 ķīmiskie elementi (Ca, Mg, K, Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Na, Ni, Cr, Cd) un mizas skābums. Pēc iegūto ķīmisko rādītāju rezultātiem tika veikta metālu koncentrāciju analīze, korelāciju pētījumi un izveidota piesārņojuma zonu karte pētāmajai Rīgas teritorijai. Bakalaura darbam ir 61 lappuse, iekļauti 28 attēli, 15 tabulas, 2 pielikumi, darbā izmantoti 34 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: bioindikācija, urbāna vide, piesārņojums, priežu miza.

Bioindication methods are essential for environmental quality assessment in the urban area. The aim of this bachelor work is to assess the environmental situation in the selected area of Riga using chemical composition data of pine bark. Pine bark samples for chemical analysis were collected in November of 2010 to evaluate air contaminations distribution and intensity in Riga. In process of the research 12 chemical elements (Ca, Mg, K, Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Na, Ni, Cr, Cd) and bark acidity were analyzed. Further analysis of metal concentrations, correlation studies and contamination zone map of studied area were done according to findings of these chemical parameters. The bachelor work consists of 61 pages, including 28 figures, 15 tables, 2 appendices, 34 references of literature. Key words: bioindication, urban area, pollution, pine bark.
Chemical composition of pine barks as environmental bioindicator in Riga
Keywords: Vides zinātne