Lunasīna pretiekaisuma darbība mezenhimālo cilmes šūnu kultūrās - Klinovičs, Toms (Latvijas Universitāte, 2014)
Cilvēku skaits, kuru slimību attīstību sekmē hronisks iekaisums pastāvīgi pieaug. Līdzšinējie mezenhimālo cilmes šūnu (MCŠ) pētījumi liecina, ka šīm šūnām piemīt imūnmodulatoras īpašības, kas raksturojas ar parakrīnu iedarbību uz citām šūnām un spēju sekretēt dažādus citokīnus un signālmolekulas. Bakalaura darba mērķis ir raksturot IL-8 sekrēciju neinducētās MCŠ un ar LPS inducētās MCŠ, kā arī raksturot peptīda lunasīna ietekmi uz IL-8 sekrēciju. Darba gaitā MCŠ ar lipopolisaharīdu (LPS) tika veidots iekaisuma modelis un, izmantojot ELISA metodi, mērīts iekaisumu veicinošā citokīna IL-8 sekrēcijas līmenis MCŠ, kā arī novērtēta lunasīna ietekme uz IL-8 sekrēciju. Iegūtie rezultāti liecina, ka LPS inducē IL-8 sekrēciju ādas MCŠ un lunasīns pazemina IL-8 sekrēciju neinducētās MCŠ, bet nespēj bloķēt LPS efektu. Atslēgvārdi: iekaisums, mezenhimālās cilmes šūnas, lipopolisaharīdi, ELISA, IL-8, lunasīns.

The number of people, whose disease progression is promoted by chronic inflammation, is constantly growing. Current researches show that mesenchymal stem cells (MSC) possess immunomodulatory properties – ability to exert paracrine actions on different cell types and to induce cytokine and signaling molecule release. The goal of the Bachelor thesis is to characterize secretion of the proinflammatory cytokine IL-8 in both uninduced and by LPS induced MSC, as well as to investigate the influence of the peptide lunasin on IL-8 secretion. IL-8 secretion level was measured accordingly by applying the ELISA method, and the influence of the peptide lunasin on IL-8 secretion was analysed. The results obtained suggest that LPS induces IL-8 secretion in skin MSC and lunasin decreases IL-8 secretion in uninduced MSC, but it does not block the effect of LPS. Key words: inflammation, mesenchymal stem cells, lipopolysaccharides, ELISA, IL-8, lunasin
Lunasil anti inflammatory effect on mesenchymal stem cell cultures
Keywords: Farmācija