Automātiska atsauču izguve no tiesas nolēmumiem - Purmalis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Latvijas tiesu nolēmumi nav klasificēti pēc likumiem un pantiem, tādēļ ir neparocīgi meklēt tiesu prakses materiālus. Darba mērķis ir izstrādāt uz heiristikām un mašīnmācīšanos bāzētu algoritmu, kas no dabiskā teksta izgūst informāciju. Darba gaitā abas metodes ir salīdzinātas gan savstarpēji, gan salīdzinoši ar pasaules labākajiem sasniegumiem informācijas izgūšanā. Darba rezultātā iegūtas divas metodes, ar kurām var izgūt atsauces no tiesu nolēmumiem uz Latvijas Republikas likumiem un pantiem. Metožu precizitāte ir salīdzināma ar labākajiem nozares sasniegumiem. Pēc atsauču izgūšanas ir izstrādāts pārlūkprogrammas paplašinājums interneta vietnei likumi.lv, norādot pie pantiem nolēmumus, kur šis pants pieminēts.

There is no classification among court judgment based on the law or article. As a result, it is not convenient to find necessary court judgments. The goal of the bachelor’s thesis is to create two methods for extracting information from judgments. The first method is based on heuristics and the second one is done by using machine learning algorithms. Both methods are compared with each other as well as with the world's greatest achievements. The two methods have been created for information retrieval from court judgments. The precision can compete with the greatest acknowledgments in the domain. The browser extension is created for easier presentation of the information after the information was retrieved from the courts judgments. Next to the article the corresponding court articles are demonstrated in the web site likumi.lv.
Automatic reference retrieval from the court judgments
Keywords: Datorzinātne