Vieglā valoda Somijā un Latvijā: sabiedrības attieksme, lietojums un nākotnes iespējas - Upesleja, Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Laikā, kad informācijai sabiedrībā ir ļoti liela nozīme, ir svarīgi, lai tā būtu pieejama un lai ikvienam būtu iespēja to saprast. Vieglās valodas lietošana ir veids, kā sniegt nepieciešamo informāciju cilvēkiem, kuri nespēj lasīt vai saprast standarta valodu. Pētījuma mērķis ir salīdzināt vieglās valodas lietojumu, sabiedrības attieksmi pret to, problēmas un nākotnes virzienus Somijā un Latvijā. Tiek analizēti pētījumi un ziņu raksti, intervēti vieglās valodas speciālisti, kā arī pētīta vieglās valodas satura pieejamība dažādās tīmekļa vietnēs. Konstatēts, ka likums palīdzētu padarīt saturu vieglajā valodā pieejamāku, taču likumā precīzi jānosaka satura kvalitāte. Attieksme pret vieglo valodu Latvijā ir negatīva, un tas ir izaicinājums. Vieglās valodas mērķgrupai nav pietiekamas informācijas par iespēju to izmantot.

In an information-driven society, it's vital that everyone can access and understand information. Easy read language helps to provide information to those who struggle with standard language. The aim of the study is to compare the use of easy read language, attitudes towards it, challenges and future directions in Finland and Latvia. Research and news articles are analysed, experts in the field of easy read language are interviewed, and the availability of plain language content on different websites is investigated. It was found that law would help to make easy read language content available, but the quality of the text needs to be precisely defined. Attitudes towards easy read language in Latvia are poor and this is a challenge. The target group for easy read language does not have enough information about the possibility to use it.
Easy Read Language in Finland and in Latvia: Attitudes in Society, Usage and Future Possibilities
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; vieglā valoda; informācijas pieejamība; valodas politika; aizspriedumi; pieejamība