Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā un to ietekme uz ekonomiku pēc 2004.gada - Bērziņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba tēma – “Tiešās ārzemju investīcijas Latvijā un to ietekme uz ekonomiku pēc 2004. gada.”Darba mērķis ir izpētīt ārvalstu tiešo investīciju struktūru pa nozarēm un valstīm, to ietekmi uz Latvijas ekonomikas izaugsmi un galvenos ĀTI ietekmējošos faktorus pēc 2004. gada. Balstoties uz teorijas un statistikas apkopoto informāciju izstrādāt priekšlikumus veiksmīgākai ĀTI piesaistei un investīciju apguvei. Galvenie darba uzdevumi izvirzītā mērķa sasniegšanai ir akadēmiskās teorijas, nozares ekspertu interviju un statistikas datu apskate un analīze.Darbā izvirzītā hipotēze - ārvalstu tiešajām investīcijām Latvijā pēc 2004. gada ir nozīmīga loma tautsaimniecībā kopumā, bet ar mazu tiešo ietekmi uz Latvijas attālākajiem novadiem.Darbā izmantotā pētīšanas metode ir ekspertu intervijas, lai noskaidrotu speciālistu viedokli par ĀTI situāciju Latvijas novados. Interviju rezultāti pierādīja, ka sākot ar 2004. gadu ārvalstu tiešās investīcijas ir pieaugušas un tām ir svarīga loma Latvijas ekonomikas attīstībā, bet ar mazu ietekmi novados.

The theme – “Foreign direct investment in Latvia and their impact on the economy after the 2004.” Work objective of the study is to analyze FDI structure by sectors and countries, their impact on the Latvian economic growth and the main factors influencing FDI after 2004. Based on the theory and statistical information to develop proposals for a successful FDI attraction. The main tasks of goal execution are theoretical inspection, industry expert interviews and statistical analysis. The thesis - foreign direct investment in Latvia after 2004 affects only the largest Latvian cities. Research method used in the work are expert interviews to find out the opinion about the FDI situations in Latvia. The interview results showed that since 2004, foreign direct investment has increased and they have an important role in the Latvian economy. Keywords: foreign direct investment, business enevironment, economic growth, comparision of Baltic states.
Foreign direct investment in Latvia and their impact on the economy after the 2004
Keywords: Ekonomika; ārvalstu tiešās investīcijas; uzņēmējdarbības vide; ekonomikas izaugsme; Baltijas valstu salīdzinājums