Prasības pieteikumu civilprocesuālo un civiltiesisko aspektu analīze - Mikne-Šaudine, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Prasības tiesvedības svarīgākais procesuālais dokuments ir prasības pieteikums, kurā persona norāda tiesai uz to, kādu civiltiesisko strīdu vai jautājumu tā vēlas atrisināt un kā. Ņemot vērā prasības pieteikumā iekļaujam ziņu lielo apjomu, maģistra darbā izpētīti paši svarīgākie un problemātiskākie aspekti, kas skar prasības pieteikuma kā procesuāla dokumenta sastādīšanu un iesniegšanas kārtību tiesā. Pētījuma mērķis ir prasības pieteikuma civilprocesuālās un civiltiesiskās nozīmes izpēte no teorētiskā un praktiskā viedokļa, konstatējot un analizējot pastāvošos problēmjautājumus, kas saistīti ar prasības pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu tiesā, kā arī sniegt priekšlikumus esošā tiesiskā regulējuma uzlabošanai. Pētījumā analizēta juridiskā literatūra, normatīvie akti un tiesu prakse, kā arī aplūkots Vācijā esošais prasības pieteikuma institūta procesuālais regulējums.

The most important requirements of a procedural document is an application where the person submits to the Court on a civil dispute or question it wants to solve, and how. Having regard to the statement of claim shall contain a large volume of news, master's thesis, explored in the most important and problematic aspects that affect how the application of the procedural document and agenda for submission to the Court. The study aims at the application of the civil procedure and civil significance study of the theoretical and practical point of view, finding and analyzing the pending issues related to the preparation and the application submitted to the Court, as well as to provide proposals for the improvement of the existing legal framework. The study analyses the legal literature, legislation and judicial practice, as well as in Germany considered the application of the procedural regulation.
The application - procedural and civil aspects analysis
Keywords: Juridiskā zinātne