Kursenieku valodas leksika: zvejnieku sēta un tās elementi - Rudzāte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Kuršu kāpu iedzīvotāju dzīvesveids, ko noteikuši ģeogrāfiski, vēsturiski, politiski un sociāli ekonomiskie apstākļi, veidojis kursenieku valodas telpu un veicinājis bilingvismu vai trilingvismu. Darbs veltīts ar kursenieku materiālo kultūru saistītās leksikas izpētei, kura tematiskajā aspektā līdz šim pētīta salīdzinoši maz. Darbā aplūkota kursenieku tipiska mājokļa – tradicionālās zvejnieku sētas – arhitektūras elementu leksika, veidojot zvejnieku sētas etnolingvistisku portretu. Darbā atlasītas un analizētas leksikas vienības, kas saistītas ar zvejnieku sētas plānojumu, ēku daļām, to konstruktīvajiem un dekoratīvajiem elementiem. Ņemot vērā kursenieku valodas kā izzūdoša latviešu valodas paveida statusu, pētījuma sekundārais mērķis ir pievērst uzmanību kursenieku valodas pētniecībai. Darbu veido 4 nodaļas, tajā iekļauti vizuālie materiāli un 3. pielikumi. Tā izstrādē lietota aprakstošā un salīdzinoši-vēsturiskā metode.

The lifestyle of the Curonian Spit inhabitants, determined by geographic, historical, political and socio-economic conditions, has shaped the living space of New Curonians (kursenieki) and promoted bilingualism or trilingualism. Master thesis is devoted to the study of lexis related to the New Curonians’ material culture in a thematic aspect, which has been studied relatively little so far. The work deals with the lexis of the typical fishermen’s homestead of the New Curonians and its traditional elements of the architecture. The result is an ethnolinguistic portrait of the fishermen’s farmstead. Lexical units of courtyard structure, buildings, their parts, ornamental and constructive element-related objects has been selected and analyzed. Taking into account the status of the New Curonian language (endagered language), the secondary aim of this thesis is to draw attention to the study of the New Curonian language. The master thesis consists of 4 chapters, illustrations and 3 attachments. A descriptive and comparative-historical method was used.
Lexics of Kursenieki language: fishermen’s homestead and its elements
Keywords: Filoloģija; kursenieku valoda; leksika; arhitektūras elementu nosaukumi; etnolingvistika; sociolingvistika