Piesārņojuma ar cietajiem atkritumiem sastāvs un izplatība Rīgas līča ūdens virsējā slānī - Barone, Marta (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā apskatīts viens no Jūras stratēģijas pamatdirektīvā noteiktajiem laba jūras vides stāvokļa raksturlielumiem – piesārņojums ar cietajiem atkritumiem. Līdz šim veiktie pētījumi par cieto atkritumu piesārņojumu jūras ūdens vidē Latvijā fokusējās uz Baltijas jūras pludmales zonu un salīdzinoši liela izmēra daļiņām. Par mikroskopiskām cieto atkritumu daļiņām pētījumi Latvijas ūdeņos līdz šim nav veikti un arī Baltijas jūrā šādi pētījumi ir veikti relatīvi maz. Pētījuma mērķis ir novērtēt Rīgas līcī esošo cieto atkritumu piesārņojuma sastāvu un izplatību ūdens virskārtā, izmantojot organiskā materiāla ķīmiskās sadalīšanas un filtrēšanas metodi, kā arī Furjē transformācijas infrasarkanās gaismas spektroskopijas metodi. Cieto atkritumu koncentrācijas ūdens virskārtas paraugos variēja no 0,4 līdz 6,24 daļiņām/m^3. Lielākā daļa analizēto cieto atkritumu sastāvēja no sintētiskiem polimēriem.

This study focuses on the qualitative descriptor for determining good environmental status by Marine Strategy Framework Directive – marine litter. This far the only investigations concerning marine litter in Latvia have had the focus on coastal areas and relatively large sized particles. There have been no prior scientific information concerning microscopic marine litter particles in the waters of Latvia. Furthermore, even in the Baltic sea there have been only very few cases reflecting it. The aim of this study is to assess composition and distribution of marine litter in the surface water of Gulf of Riga, using chemical digestion of organic material and filtration method as well as Fourier-transform infrared spectroscopy method. Concentrations of microlitter varied between 0,4 to 6,26 particles/m^3. Most of microlitter particles consisted of syntetic polymers.
The composition and distribution of marine litter in the surface water of the Gulf of Riga
Keywords: Vides zinātne; cietie atkritumi; jūras atkritumi; mikroplastmasa; piesārņojums; Rīgas līcis