Aborti Japānā un Midzuko kuj’o nozīme 20.gs.2.pusē - Tabūne, Ketija (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā „Aborti un Midzuko kujo kults Japānā 20.gs. 2. pusē” tiks apskatīts, kā valdošā situācija saistībā ar kontracepciju un dažādi sociālekonomiski faktori veicināja lēmuma pieņemšanu par labu abortu legalizācijai, kam sekoja straujš abortu pieaugums. Tas radīja emocionālu nepieciešamību pēc reliģijas iejaukšanās, kā rezultātā izveidojās piemiņas rituāls mirušajiem bērniem – Midzuko kujo. Dzimstība mūsdienās ir kļuvusi par aktuālu problēmu, un Japāna šobrīd ir iekļaujama „viszemākās dzimstības” valstu grupā, tomēr, atšķirībā no lielākās daļas attīstīto Rietumvalstu, japāņu zemais dzimstības koeficients daļēji var tikt izskaidrots ar vēl joprojām visai augsto abortu skaitu.　Par darba galveno mērķi tika izvirzīts atspoguļot ciešo saikni starp kontracepcijas-abortu situācijas attīstību un Midzuko kujo kultu, norādot, cik lielā mērā valsts politika ar likumdošanu regulējot vienu no šīm sfērām, ietekmē citu, un kā tas atspoguļojas sabiedrības uzskatos, kā arī apskatīt reliģijas nostāju pret valdošo situāciju, un tās ietekmi uz sabiedrības izpratni un attieksmi. Veiktās analīzes rezultātā tika secināts, ka valdības nostāja un izveidotā likumdošana, reliģijas iecietīgā, nenosodošā, pat savā ziņā atbalstošā attieksme, kas izpaudās kā Midzuko kujo, radīja tolerantu attieksmi arī no sabiedrības puses, līdz ar to saglabājot visai augstu abortu skaita koeficientu līdz pat mūsdienām. Turklāt Midzuko kujo sāka plaši izmantot komerciāliem nolūkiem, padarot to par apšaubāmu reliģisku praksi. Atslēgvārdi: kontracepcija, aborti, Eigēnikas aizsardzības likums, Midzuko kujo, Dzidzo

The topic of this thesis is “Abortion and Mizuko kuyo cult in Japan in the late 20th century”. Nowadays natality has become a serious issue, and Japan has become a country with one of the lowest birth-rates in the world. However, low birth-rates in Japan can be explained by the comparatively high rate of abortions and not the successful use of modern contraceptives as it is in Western industrialized countries. In this thesis will be analyzed how the existing situation regarding contraception and different social and economical factors motivated the Japanese government to legalize abortion. As a result of rapid increase in the number of abortions, an emotional necessity for religious intervention arose, and the religious ritual called “Midzuko kuyo” came into practice. The main object of this thesis is to reflect a tight connection between the development of contraception-abortion situation and Mizuko kuyo cult, pointing out how politics and legislation has had an effect on all those spheres by affecting just one of them; paying attention to the role of religion regarding this situation, and its influence’s in the perception and attitude of Japanese society towards abortion. The main conclusions that can be drawn are as follows: The Government’s policy, legislation and tolerant attitude of religion that was expressed in the form of Mizuko kuyo created a non-critical society’s attitude. Due to that there still remain a comparatively high number of abortions in Japan even today. Moreover, there appears to be a tendency to use Midzuko kuyo for commercial purposes, which raises doubt about this ritual as an authentic religious practice. Keywords: contraception, abortion, Eugenic protection law, Mizuko kuyo, Jizo
Abortion in Japan and Meaning of Mizuko Kuyou in the Late 20th Century
Keywords: Āzijas studijas