Vecāku lomas reprezentācija žurnālā “Mans Mazais” - Gluščenko, Marija Magdalēna (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autore: Marija Magdalēna Gluščenko Bakalaura darba tēma: “Vecāku lomas reprezentācija žurnālā “Mans Mazais”” Studiju programma: Latvijas Universitātes bakalaura studiju programma “Komunikāciju zinātnes” apakšmodulis “Žurnālistika” Darba zinātniskais vadītājs: Asoc. Prof. Visvaldis Valtenbergs Bakalaura darbā tiek pētīts/ analizēts: žurnāla “Mans Mazais” vecāku lomas, audzināšanas stilu un piedāvāto tēmu klāsta analīze un auditorijas interešu un viedokļa izpēte Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz žurnāla “Mans Mazais” satura analīzi, izprast tēmu klāstu un noteiktu žurnāla veidotāju un redaktoru nostāju, kā arī, kādas ir atšķirības starp 2008. gada izdevumiem un 2017. gada līdz 2018. gada izdevumiem. Vienlaikus uzzināt arī sabiedrības viedokli, kā arī izvirzīt ieteikumus žurnāla attīstībai. Darbs sastāv no: piecām savstarpēji saistītām nodaļām, kuras sīkāk tiek iedalītas apakšnodaļās. Nodaļās tiek pētīts sekojošais : Pirmajā nodaļā tiek skatīts reprezentācijas jēdziena kopumā. Otrajā nodaļā tiek skatīti vecāku audzināšanas stili un to sekas kontekstā ar bērna turpmāko dzīvi. Trešajā nodaļā tiek skatītas ģimenes laika griezumā, kādas tās bija agrāk un kādas ir mūsdienās, to vērtības un tradīcijas. Ceturtajā nodaļā tiek izskatīta un pamatota pētniecības noteiktu metožu izmantošana. Piektajā nodaļā tiek pētīts žurnāla “Mans Mazais” tēmu klāsts un reprezentācijas iespējas, kā arī auditorijas skatījums un viedoklis. Rezultātā: tiek noteiktas galvenās problēmas un izstrādātas iespējamās tēmas, kuru publicēšana varētu raisīt sabiedrības interesi un veicināt žurnāla “Mans Mazais” popularitāti sabiedrībā Darba apjoms: 50 lappuses ( neskaitot pielikumus). Darbā nav iekļautas tabulas vai diagrammas, ir iekļauti 2 pielikumi. Pētījuma veikšanai izmantoti 40 žurnālu izdevumi (2008. gada, 2017. gada un 2018. gada) un 8 diskusijas dalībnieki. Darbā izmantoti: reprezentācijas teorijas akadēmiskā literatūra, teorijas pētnieku, psihologu viedoklis, psiholoģijas akadēmiskā literatūra, informācija no interneta resursiem un žurnāla “Mans Mazais” izdevumi un to publikācijas interneta vidē. Atslēgvārdi: reprezentācija, permisīvais un autoritatīvais audzināšanas stils, fokusa grupa un kontentanalīze, dzimumu lomu dalījums

Author of Bachelor Thesis: Marija Magdalēna Gluščenko Bachelor Thesis topic: Representation of parental role in journal “Mans Mazais” Scientific advisor of Bachelor Thesis : Asoc. prof. Visvaldis Valtenbergs The subject of the Bachelor Thesis: Analysis of the role of parents of the magazine "Mans Mazais", the style of upbringing and the range of offered topics and research of the audience's interests and opinion The objective of the Bachelor’s Thesis: The aim of the bachelor's thesis is to understand the range of topics and the position of certain magazine creators and editors based on the content analysis of the magazine "Mans Mazais" and what are the differences between the 2008 editions and the 2017 - 2018 editions. To find out the public opinion, as well as to make recommendations for the development of the magazine. The Bachelor Thesis consists: five interrelated chapters, which are further subdivided into subsections. The following is studied in the chapters: The first chapter looks at the term representation in general. The second chapter looks at parenting styles and their implications for a child's future life. The third chapter looks at families in terms of time, what they used to be and what they are today, their values and traditions. The fourth chapter examines and justifies the use of certain research methods. In the fifth chapter, the range of topics and representation possibilities of the magazine "Mans Mazais" is studied, as well as the audience's view and opinion. As a result The main problems are identified and possible topics are developed, the publication of which could arouse public interest and promote the popularity of the magazine "Mans Mazais". Total amount of Bachelor Thesis: 50 pages (excluding annexes). The work does not include tables or diagrams, 2 appendices are included. 40 journals (year of 2008, 2017 and 2018) and 8 discussion participants were used for the research. Sources of research are academic literature on the theory of representation, researchers of theory, opinion of psychologists, academic literature on psychology, information from Internet resources and publications of the magazine "Mans Mazais" and their publications on the Internet. Keywords: representation, permissive and authoritarian upbringing style, focus group and content analysis, gender division
Representation of parental role in journal “Mans Mazais”
Keywords: Komunikācijas zinātne; Reprezentācija; Permisīvais audzināšanas stils; Fokusa grupa; Kontentanalīze; Dzimumu lomu dalījums