mecA gēna noteikšana klīniskajos Staphylococcus aureus celmos - Gruzinska, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Staphylococcus aureus ir viens no galvenajiem nozokomiālo infekciju izraisītājiem daudzās attīstītās pasaules valstīs. S.aureus samērā bieži ir meticilīnrezistents, tas nozīmē, ka tam ir rezistence pret visiem klasiskajiem beta laktāmu antibakteriālajiem līdzekļiem. Meticilīnrezistenci nosaka mecA gēns un tā integrācija baktērijas genomā. Baktēriju rezistences pieauguma dēļ būtiski ir noteikt atbilstošu antibakteriālo līdzekļu terapiju efektīvai ārstēšanai. Darba mērķis ir mecA gēna noteikšana klīniskajos Staphylococcus aureus celmos, kas iegūti no pacientiem, kuri ir ilgstoši uzturējušies veselības aprūpes iestādēs. Darbā tika izmantots GenoType® Staphylococcus tests, lai varētu noteikt mecA gēna klātbūtni 24 S.aureus paraugos. Pētījuma rezultāti norāda, ka no 338 S.aureus paraugiem 14 (4%) bija MRSA, tādējādi tika apstiprināta fenotipiski noteiktā rezistence pret cefoksitīnu (meticilīnu).

Staphylococcus aureus it is one of the main causes of nosocomial infections in many developed countries. Since it is often methicillin-resistant, which means that it is resistant to all classical beta-lactam antibiotics. Meticilinrezistenc determined mecA gene and its integration into the genome of the bacterium. Bacterial resistance due to the increase it is important to determine the appropriate antimicrobial therapy for effective treatment. The aim of this study is the mecA gene in clinical Staphylococcus aureus strains obtained from patients who have long-term residency in health care facilities. Work was used GenoType® Staphylococcus test to detect the presence of the mecA gene in 24 samples of S. aureus. The research results indicate that of 338 samples of S. aureus in 14 (4%) were MRSA, which was confirmed phenotypically a certain resistance to Cefoxitin (methicillin).
mecA gene detection in clinical Staphylococcus aureus strains
Keywords: Farmācija; Staphylococcus aureus; mecA gēns; nozokomiālās infekcijas; meticilīnrezistence