Darbības vārdu semantiskās attieksmes latviešu valodā: tipoloģija un robežgadījumi - Klints, Agute (Latvijas Universitāte, 2023)
Latviešu valodniecībā pagaidām nav izveidota vienota semantisko attieksmju klasifikācija. Darba mērķis ir konstatēt, aprakstīt un apkopot darbības vārdu semantiskās attieksmes latviešu valodā, padziļināti analizējot konkrētus šo attieksmju robežgadījumus. Galvenie darba uzdevumi ir salīdzināt iespējamos semantisko attieksmju klasifikācijas veidus un, izmantojot komponentu analīzes metodi, analizēt semantisko attieksmju robežgadījumus starp konkrētiem darbības vārdiem. Darbā pētīta sinonīmija, pretstata attieksmes, hierarhiskās attieksmes, gradācija. Pētījuma rezultātā secināts, ka pat pēc konkrētu piemēru analīzes ne visos gadījumos starp jēdzieniem iespējams noteikt semantiskās attieksmes pēc esošās semantisko attieksmju klasifikācijas sistēmas. Tādēļ būtu nepieciešams veidot jaunas semantisko attieksmju kategorijas, kas papildinātu esošās.

A uniform classification of semantic relations has not yet been established in Latvian linguistics. The aim of this work is to identify, describe and summarize semantic relations among verbs in the Latvian language by analyzing specific borderline cases. The main tasks of this work are to compare possible forms of classification of semantic relations and to analyze borderline cases of semantic relations between specific verbs using the component analysis method. The work studied synonymy, opposition, hierarchical relations, gradation. The study concluded that, even after analysis of specific examples, it is not in all cases possible to identify semantic relations according to existing system for the classification of semantic relations. It would therefore be necessary to create new categories of semantic relations that complement existing ones.
Verb semantic relations in Latvian: typology and borderline cases
Keywords: Filoloģija; semantiskās attieksmes; sinonīmija; pretstata attieksmes; hiponīmija; gradācija