Nevalstisko organizāciju iesaiste lēmumu pieņemšanā Latvijā - Pētersons, Kalvis (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba „Nevalstisko organizāciju iesaiste lēmumu pieņemšanā Latvijā” mērķis ir aplūkot to, kādām NVO Latvijā ir lielāka iespēja ietekmēt politikas veidotājus. Līdz ar to teorētiskajā daļā tiks aplūkoti vairāku autoru izvirzītie kritēriji, kas iespaido NVO ietekmi uz lēmumu pieņemšanu. Empīriskajā daļā autors aplūkoja NVO atbildes uz aptaujā izvirzītajiem jautājumiem, kas veidoti, balstoties uz teorētiskajā daļā izvirzītajiem kritērijiem. Tāpat tika analizēti konkrēti lēmuma ietekmēšanas un politikas veidošanas gadījumi, veicot intervijas ar NVO un lēmumu pieņēmēju pārstāvjiem. Pēc autora domām, šis pētījums sniegs ieskatu par to, kādi kritēriji iespaido NVO izredzes ietekmēt lēmumu pieņemšanu un politikas izstrādi Latvijā, kas arī parādīs to, cik veiksmīgi šis organizācijas var pārstāvēt savu biedru.

Bachelor thesis " Non-governmental organization involvement in decision making in Latvia" aims to look at what the NGOs are more likely to influence decisions. The theoretical part will address the criteria which affect the NGOs impact on decision-making. In the empirical part, author looked at the examined survey answers to the questions raised by the NGOs, which were formed from the basis of the theoretical part of the established criteria. In particular, there was also analysed the decision and policy-making influence events through interviews with decision makers and representatives of NGOs. According to the author, this study will provide insight on what criteria affects NGOs chances to influence decision making and policy development in Latvia, which will also show how successful these organizations can represent their members.
Non-governmental organization involvement in decision making in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Nevalstiskā organizācija; Ietekme; Iespaidojošie kritēriji; Politikas veidotāji