Matrix protokola lietošana automatizētai ziņojumapmaiņai - Klepecka, Lība (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī bakalaura darba mērķis ir izveidot komunikācijas servisu, kurā savstarpēji var sazināties, gan sarakstoties, gan izmantojot zvana funkcijas, kā arī sistēmai pievienot automatizētas ziņojumu izveides iespējas, atvieglojot servera uzturēšanas darbus. Darbā tiks izmantota arī balss sintēzes tehnoloģija, kas iegūtos ziņojumus pārvērš audio failā, atvieglojot informācijas uztveršanu. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā apkopota informācija par Matrix Synapse servera uzstādīšanu reālā vidē, izmantojot AWS mākoņa pakalpojumus, kā arī apskatīti dažādi rīki, kas palīdzēs veiksmīgi ieviest automatizāciju serverī. Praktiskajā daļā pielietota iegūtā teorētiskā informācija par dažādiem servisiem, izveidojot servera instanci, kas nodrošina Matrix Synapse mājas servera darbību. Tiek ieviestas arī automatizācijas iespējas un pievienota teksta uz runu balss sintēzes funkcija. Bakalaura darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, rezultātiem, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pieciem pielikumiem. Kopā bakalaura darbā ir 42 lpp. un 18. attēli.

The aim of this bachelor's thesis is to create a communication service that allows users to interact both through messaging and voice calling, and to add to the service automated message creation features to facilitate server maintenance tasks. The work will also utilize voice synthesis technology that converts acquired messages into audio files, helping with information comprehension. The thesis consists of two parts – theoretical and practical. The theoretical section gathers information on how to set up a Matrix Synapse server in a real environment using AWS cloud services, and also examines various tools that will assist in successfully implementing automation on the server. In the practical section, the theoretical information about various services is applied to create a server instance that ensures the operation of the Matrix Synapse home server. Automation capabilities are also introduced, along with text-to-speech voice synthesis functionality. The thesis includes an introduction, four chapters, results, conclusions, a list of used literature, and five appendices. In total, the thesis comprises 42 pages and 18 images.
Automatic messaging using Matrix protocol
Keywords: Datorzinātne; Matrix Synapse; ziņojumu automatizācija; servera pārvaldība; teksts uz runu; AWS Lightsail