Darbinieku motivēšanas sistēmas pilnveide kultūras un radošo industriju jomā Latvijā. - Lilientāle, Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienīgā darba vide kļūst arvien komplicētāka cilvēkresursu vadītājiem. Klasiskās cilvēkresursu motivēšanas teorijas tiek transformētas, pielāgojoties darba videi un darba ņēmēju prasībām, jo īpaši Latvijā – darba ņēmēju noturēt darba vietā un turklāt saglabāt to motivāciju ir kļuvis krietni sarežģītāk. Kultūras un radošajā industrijas jomā uzņēmumu skaits pieaug – darba ņēmējiem šajā jomā iespēju kļūst arvien vairāk, taču darba devējam nākas ieviest citas metodes un motivācijas programmas, lai darbiniekam saglabātos tā motivācija esošajā darba vietā. Darbinieku skaitam nepalielinoties, darba devējam kļūst arvien izaicinošāk noturēt esošos darbiniekus un piesaistīt jaunus. Kultūras un radošās industrijas jomā īpaši izaicinoši darba devējam noturēt un motivēt esošos darbiniekus padara arī radošo profesionāļu personība, proti, citas prioritātes un iespējami citi mērķi darba vietā, kā citās nozarēs strādājošajiem profesionāļiem, kā arī, paaugstinātā emocionalitāte. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz pētījumā iegūto rezultātu analīzi identificēt un izstrādāt priekšlikumus kultūras un radošās industrijas jomā strādājošajiem uzņēmumu vadītājiem, veicinot darbinieku motivāciju. Veicot 3 padziļinātas intervijas ar jomas pārstāvjiem, cilvēkresursu vadītājiem un veicot aptauju darba ņēmējiem darba tirgū un kultūras, radošās industrijas jomā strādājošajiem profesionāļiem Latvijā tika konstatēts, ka viens no lielākajiem darbinieku motivācijas mazināšanās riskiem ir darbinieku emocionālā izdegšana kultūras un radošo industriju jomā, kā arī, tika iegūti dati par to, kas kultūras un radošās industrijas jomā darbinieku motivāciju veicina, proti, iespēja īstenot savas radošās idejas un radošā brīvība darba vietā. Darbs sastāv no 79 lapaspusēm, tajā ir 5 tabulas un 27 attēli.

The modern work environment is becoming more and more complicated for HR managers. Classic theories of human resources motivation are being transformed by adapting to the work environment and the requirements of employees, especially in Latvia - keeping employees at the workplace and, moreover, maintaining their motivation has become much more difficult. In the field of culture and creative industry, the number of companies is increasing - employees in this field are getting more and more opportunities, but the employer has to introduce other methods and motivation programs so that the employee remains motivated in the existing workplace. As the number of employees does not increase, it becomes increasingly challenging for an employer to retain existing employees and attract new ones. In the field of culture and creative industry, the personality of creative professionals makes it especially challenging for the employer to retain and motivate existing employees, that is, different priorities and possibly different goals at the workplace, as for professionals working in other industries, as well as increased emotionality. The aim of the bachelor's thesis is to identify and develop proposals for business managers working in the field of culture and creative industry, promoting employee motivation, based on the analysis of the results obtained in the study. By conducting 3 in-depth interviews with representatives of the field, human resources managers and conducting a survey of employees in the labor market and professionals working in the field of culture and creative industries in Latvia, it was found that one of the biggest risks of reducing employee motivation is the emotional burnout of employees in the field of culture and creative industries, as well as, data were obtained on what motivates employees in the field of culture and creative industries, namely the opportunity to implement their creative ideas and creative freedom in the workplace. The work consists of 79 pages, contains 5 tables and 27 images.
Improvement of the employee motivation system in the field of culture and creative industries in Latvia.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Kultūras un radošā industrija; Motivācija; Kultūra; Radošums