Personisko un sociālekonomisko faktoru ietekme uz studentu uzņēmējdarbības nodomu. - Lupgina, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Šobrīd viena no svarīgākajām ekonomiskajām problēmām ir jauniešu bezdarbs, ko var risināt ar jauniešu iesaistīšanu uzņēmējdarbībā, lai gan pašnodarbināto jauniešu īpatsvars šobrīd ir ievērojami zemāks kā pieaugušo. Pētījuma mērķis ir noteikt personisko un sociālekonomisko faktoru ietekmi uz studentu uzņēmējdarbības nodomu kā karjeras izvēli. Veicot Latvijas augstskolu uzņēmējdarbības vadības programmu studentu aptauju un eksperta intervijas, tika secināts, ka katrs desmitais students pēc augstskolas absolvēšanas ir nolēmis kļūt par uzņēmēju, bet gandrīz puse aptaujāto uzņēmējdarbības uzsākšanu atliek vismaz uz 5 gadiem. Uzņēmējdarbības nodomu visspēcīgāk ietekmē studenta pašpārliecība par sevi kā veiksmīgu uzņēmēju, ja šāda rīcība tiktu īstenota.

Currently one of the most important economic problems is youth unemployment, which can be solved by involving young people in entrepreneurship though at the moment self-employment ratio for young people is significantly lower than the one for adults. The aim of this study is to determine personal and social-economic factors influence on student’s entrepreneurial intention as their career choice. Survey among business management students in Latvian universities and expert interviews let draw a conclusion that one in ten students after graduation has decided to become an entrepreneur, but almost half of them postpone business start-up for at least 5 years. Self-efficacy has the strongest influence on student’s entrepreneurial intention.
Personal and social-economic factors influence on entrepreneurial intention of university students.
Keywords: Ekonomika; karjeras izvēle; uzņēmējdarbības nodoms; studenti; uzņēmējdarbības veicināšana