Noziedzīgo nodarījumu izdarījušās personas nenoskaidrošanas tiesiskās sekas kriminālprocesā - Koroševska, Kitija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba ietvaros ir pētītas noziedzīgā nodarījuma izdarījušās personas nenoskaidrošanas tiesiskās sekas kriminālprocesā. Šim nolūkam ir darbā ir analizēts “tumšo” kriminālprocesu izbeigšanas institūts, tā priekšnoteikumi un piemērošanas problēmjautājumi, kā arī veikta Latvijas vēsturiskā un ārvalstu regulējuma izpēte. Rezultātā ir veikta normatīvo tiesību aktu, Latvijas vēsturiskā un ārvalstu regulējuma, statistikas un aptaujas datu analīze. Konstatējot pastāvošā regulējuma nepilnības un tā piemērošanas nekonsekvenci, autore ir izvirzījusi priekšlikumus attiecībā uz pastāvošā kriminālprocesuālā regulējuma pilnveides un palīgavotu izstrādes nepieciešamību – skaidra procesuālā regulējuma, “tumšo” kriminālprocesu izbeigšanas vienotas izpratnes un sistēmiskas pieejas veicināšanai, nodrošinot efektīvu un tiesisku šī institūta piemērošanu.

Within the framework of this Bachelor Thesis, the legal consequences of failing to identify the perpetrator in criminal proceedings are studied. Therefore, the institute of termination of “cold” cases, its prerequisites and issues of application is examined, as well as a study of Latvian historical and foreign regulations is performed. As a result, an analysis of legal norms, Latvian historical and foreign regulation, statistical and survey data has been done. By determining shortcomings of current regulation and the inconsistency of the application of it, the author proposes to improve the existing criminal procedural regulation and to develop auxiliary sources to encourage clearer procedural regulation, consensus regarding the application of termination of “cold” cases and more systematic approach, ensuring effective and just practice of this institute.
Legal consequences of failing to identify the perpetrator of a criminal offence in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocesa pabeigšana; kriminālprocesa izbeigšana; noziedzīgā nodarījuma izdarījušās personas nenoskaidrošana; nepieciešamās kriminālprocesuālās darbības; “tumšie” kriminālprocesi