Critical analysis of English-Latvian lexicographic tradition - Karpinska, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Angļu-latviešu leksikogrāfiskā tradīcija aizsākas 1924. gadā, kad tiek publicēta pirmā angļu-latviešu vārdnīca, tradīcijas gaitā ir sastādītas apmēram divdesmit astoņas dažāda apjoma un strukturālas sarežģītības vārdnīcas. Šobrīd angļu-latviešu leksikogrāfijā valda stabila un labi iesakņojusies tradīcija, kas nosaka vārdnīcu mega-, makro- un mikrostrukturālo iezīmju kopumu. Tomēr neskatoties uz to, ka leksikogrāfiskā materiāla apjoms ir ievērojams, vārdnīcas bieži tiek sastādītas, izmantojot novecojušas metodes un leksikogrāfiskos avotus. Pētījuma mērķis ir izanalizēt angļu-latviešu leksikogrāfisko tradīciju tās attīstības posmos, ņemot vērā dažādos ārējos faktorus, kas ietekmējuši tās attīstības gaitu, kā arī izcelt angļu-latviešu vārdnīcām raksturīgās mega-, makro- un mikrostrukturālās iezīmes, kas vērojamas tradīcijas attīstības gaitā, apzināt angļu-latviešu leksikogrāfijas problēmjomas un piedāvāt teorētiski pamatotus, pasaules leksikogrāfiskajā praksē pielietotus risinājumus angļu-latviešu vārdnīcu kvalitātes uzlabošanai.

The English-Latvian lexicographic tradition starts in 1924 with the publication of the first English-Latvian dictionary, nearly twenty eight dictionaries of various sizes and structural complexity have been compiled in the course of the tradition. At the present moment English-Latvian lexicography is ruled by a stable and well-established tradition, determining the features of the dictionaries’ mega-, macro- and microstructure. However, even though the volume of the lexicographic material is ample, the dictionaries are often compiled using obsolete methods and outdated lexicographic evidence. The aim of the study is to review the stages of the development of English-Latvian lexicographic tradition considering the various extra-linguistic factors which have influenced its development, as well as to single out the typical features of English- Latvian dictionaries traced throughout the tradition at the levels of their mega-, macro- and microstructure, to pinpoint the problematic aspects of English-Latvian lexicography and to offer theoretically grounded solutions for improving the quality of English-Latvian dictionaries.
Angļu-latviešu leksikogrāfiskās tradīcijas kritiska analīze
Keywords: Valodniecība; Leksikogrāfija; Linguistics; Lexicographic